MMF odporúča Slovensku zvýšiť dane

Medzinárodný menový fond odporúča Slovensku zvážiť zvýšenie daňových sadzieb, najmä dane z pridanej hodnoty. Horná sadzba dane je najnižšia z krajín V4.

20.07.2010 17:02
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (85)

Slovenská vláda by na dosiahnutie odporúčanej 2,5-percentnej konsolidácie v budúcom roku mala podľa Medzinárodného menového fondu zvážiť aj zvyšovanie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH). Vyplýva to zo záverečnej správy desaťdňovej misie fondu na Slovensku, ktorá sa skončila v pondelok tento týždeň.

„V súvislosti s príjmovou stránkou, by úrady mohli zvážiť zvýšenie sadzieb. Predovšetkým sadzby DPH, ktorá je v porovnaní so susednými krajinami relatívne nízka,“ uvádza sa v záverečnej správe. Pre porovnanie, základná sadzba DPH na Slovensku je 19 percent, kým v Českej republike je to 20 percent, v Maďarsku 25 percent a v Poľsku 22 percent.

Programové tézy novej vlády však hovoria o nezvyšovaní daňového zaťaženia. Minister financií Ivan Mikloš pritom po ukončení misie Medzinárodného menového fondu v pondelok uviedol, že konsolidácia na úrovni 2,5 % hrubého domáceho produktu v budúcom roku zodpovedá predbežným plánom novej vlády a že dosiahnuť by sa mala dobre zváženým mixom tak na príjmovej, ako aj výdavkovej stránke rozpočtu. O konkrétnych opatreniach však zatiaľ hovoriť nechce, pretože ich najskôr podľa neho treba prerokovať v rámci vlády a koalície.

Podľa analytikov je v súčasnosti ťažké posúdiť, či bude na dosiahnutie fondom odporúčanej konsolidácie potrebné zvyšovať aj sadzby dane z pridanej hodnoty. Do značnej miery ide totiž aj o politické rozhodnutia.

„Vo všeobecnosti si myslím, že vláda by sa v prvom rade mala snažiť hľadať rezervy v štátnej správe a ďalších výdavkoch. Znižovanie schodku cez škrtanie výdavkov býva zväčša úspešnejšie ako cez zvyšovanie daní,“ uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Ako doplnila analytička Poštovej banky Eva Sadovská, pri potenciálnom zvyšovaní daní je tiež potrebné dať pozor na riziko, kedy vyššie dane môžu v konečnom dôsledku priniesť do rozpočtu nižšie príjmy.

Podľa Mušáka je schodnejšou cestou rušenie výnimiek v daňovom a odvodovom systéme, ktoré je síce de facto taktiež zvyšovaním daní, ale oproti zvyšovaniu sadzieb má výhodu aspoň v tom, že systém je administratívne menej náročný a v ideálnom prípade aj spravodlivejší. Rozšírenie daňovej bázy, elimináciu výnimiek pri korporátnych daniach a daniach z príjmov, pri dani z pridanej hodnoty a sociálnych odvodoch či zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov pre platenie odvodov sú tiež ďalšími odporúčaniami Medzinárodného menového fondu. „Ťažko posúdiť, či tieto kroky budú stačiť a nebude potrebné pristúpiť aj k zvýšeniu daní,“ dodal Mušák.

Jednoznačnejší názor má však analytik ČSOB Marek Gábriš, podľa ktorého je konsolidácia o 2,5 % hrubého domáceho produktu bez zvyšovania dane z pridanej hodnoty možná len veľmi ťažko. „Toto by bol pre štát asi najmenej problematický a najefektívnejší spôsob konsolidácie na strane príjmov. Samozrejme, nevyhnutné budú aj opatrenia na strane výdavkov,“ uviedol Gábriš.

Medzinárodný menový fond podobne okrem opatrení na strane rozpočtových príjmov odporúča na znižovanie schodku aj niekoľko tipov na strane výdavkov. Tieto opatrenia by podľa fondu mohli zahŕňať dočasné zmrazenie miezd vo verejnom sektore, ale aj dôchodkov a niektorých sociálnych benefitov a taktiež obmedzenie výdavkov samospráv. Fond pritom odporúča kvôli stabilite a zrozumiteľnosti daňového systému pre podniky vykonať všetky zmeny v daniach už v roku 2011. V ďalších rokoch, na dosiahnutie trojprecentného schodku verejných financií v roku 2013, odporúča zaviesť stropy na reálny rast verejných výdavkov maximálne o 2 % ročne.

85 debata chyba