Počiatek: Za prehĺbenie deficitu môže kríza

Prehĺbenie deficitu verejných financií v minulom a tomto roku je spôsobené hospodárskou krízou a z nej vyplývajúcim výpadkom príjmov, nie zvýšením výdavkov rozpočtu. V reakcii na slová nového ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) o rozvrate verejných financií, ktoré mala zdediť nová vláda, to uviedol predchádzajúci šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD).

19.07.2010 18:49
Ján Počiatek Foto:
Exminister financií Ján Počiatek
debata

Mikloš svoje vyjadrenia podložil aj aktuálnym odhadom Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorého predstavitelia po desaťdňovej misii na Slovensku odhadujú tohtoročný deficit na úrovni 7 % až 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa pôvodných plánov rezortu financií z minulého roka mal pritom klesnúť na 5,5 % HDP.

Samotné ministerstvo však krátko po júnových parlamentných voľbách zverejnilo novú prognózu, podľa ktorej dosiahne záporné hospodárenie verejnej správy tento rok hodnotu 6,98 % HDP. To však len v prípade, že vláda už v druhom polroku neprijme žiadne úsporné opatrenia, upozornil Počiatek. „Pokiaľ rezignovali na znižovanie deficitu, tak je to v príkrom rozpore s tým, čo pred voľbami sľubovali, že majú zázračné riešenia na jeho zníženie,“ podčiarkol.

Dnešné vyjadrenia nového ministra financií podľa neho tiež naznačujú, že ambícia novej vlády znižovať deficit nebola taká autentická, ako ju prezentovali pred voľbami. Cieľ znížiť verejný schodok na 3 % požadované európskymi rozpočtovými pravidlami totiž posúva rezort financií až na rok 2013, teda o rok neskôr, ako boli plány predchádzajúcej vlá­dy.

Zároveň je podľa Počiatka reálne, že nová vláda pristúpi k zvyšovaniu daní. Odvoláva sa pritom na Miklošove slová, že konsolidácia verejných financií sa má zabezpečiť kombináciou opatrení na príjmovej aj výdavkovej strane rozpočtu. „Mix, ktorým to chcú zabezpečiť, hovorí aj príjmovej stránke, čo ja čítam tak, že budú zvyšovať dane. Uvidíme, s akými konkrétnymi opatreniami prídu, ale toto už medzi riadkami jasne vidím,“ avizoval. Minister Mikloš aj premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) pritom opakovane vyhlásili, že celkové daňové a odvodové zaťaženie ich vláda zvyšovať nebude.

debata chyba