Prešovčan Hudacký chce najprv diaľnicu do Prešova

Prvoradým pre nového štátneho tajomníka na ministerstve dopravy Jána Hudackého je dokončenie chýbajúcich úsekov na diaľnici D1 medzi Žilinou a Prešovom. Malo by sa tak stať do roku 2014.

17.07.2010 07:21
Diaľnica - výstavba Foto:
Dokončenie diaľnice D1 medzi Bratislavou a Prešovom bude prioritou pre novú vládu.
debata (44)

„Chceme čo najrýchlejšie skončiť diaľnicu do Prešova. Je to priorita, ktorú chcem podporovať,“ uviedol Hudacký. Cíti to tak vraj ako východniar žijúci v Prešove, ktorý pravidelne cestuje z východu na západ a späť.

Chýbajúce úseky na trase sú však súčasťou dvoch balíkov súkromných PPP projektov. Podpísala ich bývalá vláda Roberta Fica. Ak by sa mali uskutočniť podľa pôvodného scenára, vyšli by Slovensko za 30 rokov na 17,2 miliardy eur. Ficova vláda však nestihla uzavrieť ich financovanie a nespustila sa tak ani riadna výstavba.

Podľa odborníkov sú úseky v dĺžke 105 kilometrov predražené. Súčasná vláda tak ich osud prehodnocuje. Podľa Hudackého je dôležité, aby súkromné diaľnice celkom zastavené neboli. „Musí sa nájsť kompromis,“ dodal.

Čo sa so súkromnými diaľnicami nakoniec stane nový rezort dopravy ešte jasne nepovedal. Minister Ján Figeľ (KDH) predpokladá, že postoj k PPP projektom bude známy v letných mesiacoch. „Budeme sa snažiť hľadať aj inovatívne spôsoby financovania výstavby diaľnic,“ doplnil Hudacký. Či už z peňazí uložených v penzijných fondoch alebo ich kombináciou s eurofondmi.

„KDH nebolo nikdy proti PPP projektom. Musia byť však transparentné, v záujme štátu a nie niektorých skupín,“ dodal tajomník. Dôležitá je podľa neho aj výstavba severojužného prepojenia na rýchlostnej ceste R4 od hranice s Poľskom cez Svidník, Prešov a Košice po hranicu s Maďarskom. Prioritou by mala byť aj rýchlostná cesta R1 do Banskej Bystrice, ktorá sa už stavia.

 „Chceme dať do priorít aj ďalšie rozpracované rýchlostné komunikácie,“ uviedol Hudacký s tým, že to bude závisieť od rozpočtových možností. Predchádzajúca vláda Roberta Fica za štyri roky stihla dokončiť celkovo 135 kilometrov diaľnic.

44 debata chyba