Deficit 5,5 %? Ani náhodou, bude až nad 7 %, tvrdí premiérka Radičová

Odhadovaný deficit verejných financií na tento rok ani zďaleka nie je 5,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), upozornila po rokovaní s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

15.07.2010 16:02
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová.
debata (230)

„Prvé odhady signalizujú, že je to nad 7 %, len za ostatné obdobie stúpol dlh o jednu miliardu,“ zdôraznila s tým, že jej vláde sa podaril nárast zadlžovania zastaviť.

„Nezmením nič na fakte, že deficit tejto krajiny je naozaj veľmi vysoký, ku koncu roka bude veľmi podobný Grécku,“ informovala predsedníčka vlády. Podľa jej vyjadrenia predstavitelia miestnej aj regionálnej samosprávy na dnešných rokovaniach s ňou prejavili pochopenie nad ekonomickou situáciou krajiny.

Šéf ZMOS-u Michal Sýkora informoval premiérku o finančných problémoch samospráv, ktoré súvisia aj s výpadkom príjmov miest a obcí. „Hlavný faktor výpadku je vysoká miera nezamestnanosti,“ poznamenala Radičová, ktorá sa na rokovaní dozvedela aj o nutnosti rýchleho riešenia kritickej situácie napríklad formou zálohových platieb.

Zdôraznila, že rokovanie bolo o tom, aké rýchle riešenia sa dokážu nájsť. Pokiaľ ide o konkrétne sumy dotácií, bude Radičová s predstaviteľmi ZMOS-u rokovať po schválení programového vyhlásenia vlády a po skompletizovaní situácie v oblasti verejných financií. „Spoločný záujem je, aby základné funkcie mohli byť naštartované a mohli začať fungovať a takto budeme hľadať spoločné riešenia,“ doplnila Radičová.

Šéf ZMOS-u verí, že ak štát bude súhlasiť s riešením kritickej finančnej situácie samospráv prostredníctvom rozpočtovej rezervy, budú sa o peniaze vedieť podeliť s VÚC. Podľa jeho slov je to jedno z riešení pre budúci rok, ktorému však bude predchádzať dlhá diskusia. Ako však upozornil, regionálna a miesta samospráva si musia svoje problémy riešiť samostatne.

230 debata chyba