Radičová nevybavila nižší príspevok na euroval

Výška slovenského príspevku v Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme (EFSF) sa meniť nebude, vyplýva to zo stretnutia slovenskej premiérky Ivety Radičovej so šéfom eurozóny Jeanom-Claudeom Junckerom. Slovensko sa však chce naďalej dohodnúť na jasných podmienkach, za ktorých by sa prostriedky z obranného valu čerpali.

13.07.2010 14:25 , aktualizované: 16:35
Radičová, Juncker Foto:
Premiérka Iveta Radičová (vľavo) s predsedom euroskupiny Jeanom-Claudom Junckerom.
debata (424)

„Výška podielu nie je otázkou, to by znamenalo spustiť celý proces nanovo. Generálny súhlas je vnímaný ako zásadný politický súhlas s riešením situácie prostredníctvom eurovalu. Otázka nie je, či nová vláda schváli obranný val, alebo nie, ten bol potvrdený a schválený, ja dedím rozhodnutie bývalej vlády,“ povedala Radičová.

„Premiér Fico a predchádzajúca vláda nevyrokovali lepšie podmienky pre Slovensko. Ak sa máme podieľať 2,3-krát vyšším podielom voči HDP ako najbohatšia krajina EÚ Luxembursko, tak je to evidentné, že podmienky sú vyrokované zle. Zároveň však dnes rokovať o technických podmienkach, o číslach rokovať možné nie je, preto to v takejto nastavenej forme schválili už parlamenty iných členských krajín,“ potvrdil aj minister financií SR Ivan Mikloš.

DISKUSIA: Bola kritika eurovalu zo strany pravice iba predvolebné gesto?

Pripojenie Slovenska k obrannému valu musí odobriť aj parlament, rovnako podpísať prezident SR, na podpísanie rámcovej zmluvy však nie je potrebné čakať na rozhodnutie týchto inštitútov. To znamená, že slovenské odblokovanie fungovania mechanizmu môže prísť už v stredu po zasadnutí vlády.

„To, o čom prebiehajú rokovania, sú podmienky, za ktorých tento mechanizmus bude mať efekt pre trhy. O čom rokujeme, sú konsolidačné programy pre jednotlivé krajiny, regulácia bánk, postupy Eurostatu, podiel bankového sektora na vzniknutých deficitoch, ďalej revízia ratingových agentúr a prípadný výstup z eurozóny,“ vysvetlila ciele Radičová.

„Budem informovať novú vládu Slovenskej republiky a na večer je zvolaná Koaličná rada. Moje odporúčanie bude, že môžeme uvažovať o potvrdení rozhodnutia predchádzajúcej vlády len za splnenia podmienok, ktoré som vymenovala,“ načrtla ďalšie kroky predsedníčka vlády SR.

„Nebudeme blokovať celý mechanizmus, zajtra (streda, 14. 7.) na vláde rozhodneme, či ho podpíšeme, alebo nie. Nebudeme ho blokovať v tom zmysle, že nebudeme naťahovať čas a vyjadríme sa,“ povedal Mikloš, ale odmietol prezradiť, aké stanovisko navrhne na zasadnutí vlády na prijatie kabinetom. „Rokovať budeme tam, kde treba, nie pred mikrofónmi,“ odôvodnil.

Takisto sa na stredajšom stretnutí vlády bude rozhodovať o poskytnutí alebo neposkytnutí slovenského podielu gréckej pôžičky od štátov eurozóny, ktorej prvú časť by malo Slovensko uvoľniť na účty juhoeurópskej krajiny do konca roka.

Šéf euroskupiny Juncker chápe, že nie je jednoduché presadiť takéto európske rozhodnutie v národnom meradle, no opäť prejavil presvedčenie, že Slovensko sa bude držať svojich záväzkov a k záchrannému mechanizmu sa pripojí. „Je to zložité presvedčiť ľudí doma, že za chyby, ktoré sa stali niekde inde, mimo Slovenska, a zapríčinili veľké problémy, musí niesť zodpovednosť Slovensko a preukázať solidaritu. Ale nechceme, aby sa niečo také ako Grécko viac opakovalo. Každý musí chápať, že podpis Slovenska potrebujeme na to, aby sme mali funkčný tento mechanizmus. Je to na rozhodnutí slovenskej vlády, rokovali sme, diskutovali sme, rozhodnutie je na ceste,“ povedal o dnešných rokovaniach Juncker.

Fico: Pseudorokovania sú predzvesťou súhlasu s eurovalom

Mechanizmus ochranného valu pre krajiny eurozóny vo finančných problémoch sa stáva funkčným až podpismi ministrov financií a schválením v národných parlamentoch jednotlivých zúčastnených krajín. Cieľom aktuálnych „pseudorokovaní“ v Bruseli preto podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica nebolo nič iné, len vyčistenie si cesty pred vydaním súhlasného stanoviska.

„Predsedníčka vlády Iveta Radičová a minister financií Ivan Mikloš sa výhovorkami a zahmlievaním snažia zakryť podvod, ktorý na voličoch spáchali strany súčasnej vládnej koalície v rámci predvolebnej kampane,“ konštatoval v stanovisku, ktoré poskytol tlačový odbor strany. Alibizmus predstaviteľov súčasnej vlády je pritom podľa Fica hazardom s dobrým menom a postavením Slovenska v Európskej únii.

Ak si predstavitelia novej vlády myslia, že euroval nie je dobrý, nemajú ho podľa expremiéra ani podpisovať. „Na rozdiel od nich strana Smer-SD teraz, tak ako aj pred voľbami tvrdí, že ochranný val je pre občanov Slovenska životne dôležitý,“ dodáva vo svojom stanovisku Fico.

424 debata chyba