Benzín je na Slovensku drahší ako u susedov

Ceny pohonných látok v Európskej únii v priemere mierne vzrástli. Benzíny zlacneli v 12 štátoch, v deviatich zdraželi.

01.07.2010 15:56
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Cena nafty išla hore v 11 štátoch a v takom istom množstve krajín aj jej ceny klesli. S výnimkou Česka sa však v okolitých členských štátoch únie ceny znižovali alebo nemenili. Znovu tak narástli rozdiely medzi lacnejšími krajinami Višegrádskej štvorky a Rakúska v porovnaní so Slovenskom.

Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, v rámci únie stúpli ceny pohonných látok za posledný týždeň najvýraznejšie vo Veľkej Británii. Benzíny aj nafta tam zdraželi o 2,5 centu za liter. Nafta zlacnela najviac v Rumunsku a Dánsku. Ceny benzínov klesli najvýraznejšie v Rumunsku a Belgicku.

Slovensko sa od minulého týždňa drží v rebríčku najnižších cien benzínov v únii na 15. mieste. Nafta nás posunula o jednu pozíciu nadol, na 12. priečku. Benzíny sú v porovnaní s krajinami Višegrádskej štvorky a Rakúska najdrahšie. Najväčší rozdiel je voči Poľsku, kde tankujú v priemere o necelých 14 centov za liter lacnejšie. Naftu má z okolitých štátov únie lacnejšiu Poľsko a Rakúsko. Poľsko v priemere o šesť centov za liter.

V rebríčku cien benzínov bez daní sme klesli o dve miesta, na 16. Aj v rebríčku cien nafty bez daní sme klesli, a to o tri miesta, na 17. Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o deväť centov za liter. Priemerná cena nafty v únii je vyššia oproti nám o sedem centov za liter. Ceny benzínov bez daní sú na Slovensku aktuálne vyššie ako v únii o necelý cent za liter, nafta bez daní o tretinu centu za liter vyššie.

1 debata chyba