Wall Street čakajú veľké zmeny. Zákon prešiel časťou Kongresu

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila nové pravidlá fungovania finančného trhu v USA, ktorý tak v prípade schválenia zákona v Senáte zaznamená najväčšie zmeny od 30. rokov 20. storočia.

01.07.2010 07:35
Wall Street Foto:
Wall Street
debata (2)

Zákon podporilo 237 zákonodarcov, proti hlasovalo 192. Schválenie reformy fungovania Wall Street sa považuje za veľké víťazstvo prezidenta Baracka Obamu, ktorý ju spolu s reformou zdravotníctva zaradil medzi svoje najvyššie vnútropolitické priority. Obama tak reagoval na vypuknutie finančnej krízy, ktorá odhalila podvodné praktiky pri nakladaní s finančnými prostriedkami. O tom, či bude normu môcť podpísať a umožniť tak jej vstúpenie do platnosti, však definitívne rozhodne 100-členný americký Senát. Hlasovanie sa však neočakáva skôr ako 12. júla, na schválenie bude potrebných 60 hlasov.

Nové pravidlá fungovania amerického finančného trhu zavádzajú prísnejšiu kontrolu subjektov pôsobiacich na trhu, čo by malo viesť k zníženiu ich ziskov. Norma sleduje najmä posilnenie ochrany klientov, keďže donúti banky a finančné inštitúcie vyhýbať sa riskantným investíciám. Predstavitelia a zástupcovia Republikánskej strany, ktorí návrh zákona nepodporili, upozorňujú na možné negatívne dopady na americkú ekonomiku. Vláda totiž podľa nich týmto prekračuje svoje právomoci.

2 debata chyba