Od novej vlády v tomto roku nemožno čakať veľké šetrenie

Šetrenie, ktoré by výraznejšie spomalilo rast štátneho dlhu, do konca tohto roka zrejme čakať nemožno. Nová vláda nebude mať dostatok času, aby prípadné schválené zmeny priniesli razantnejšie úspory, zhodli sa oslovení.

20.06.2010 16:46
prasa, sporenie, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (24)

Predstavitelia rodiacej sa koalície sú zatiaľ navyše zdržanliví k úvahám zastaviť napríklad vyplácanie takzvaného vianočného dôchodku.

Výdavky štátu mali presiahnuť v tomto roku príjmy o 3,7 miliardy eur, čo je približne 30 percent z celého štátneho rozpočtu. Slovensko bude podľa zverejnených analýz pravdepodobne hospodáriť s ešte väčším deficitom verejných financií než sa čakalo. Nárast verejného dlhu môže zvýšiť úroky z ďalších pôžičiek štátu. Odkladanie šetrenia priviedlo Grécko či Španielsko do situácie, keď musia škrtať štátne výdavky nárazovo a vo veľkej miere.

Vláda na Slovensku by podľa analytikov mohla spomaliť rast dlhu napríklad zastavením vyplácania takzvaného vianočného dôchodku, na ktorý je potrebných zhruba 67 miliónov eur, či obmedzením príspevkov pri narodení detí. Na tie sa vlani použilo 32 miliónov eur. Bez dlhšej prípravy je vraj možné upraviť aj štátnu prémiu na stavebné sporenie, v minulom roku na tento účel z verejných zdrojov taktiež smerovalo asi 32 miliónov eur. Ďalšie dotácie vyplácajú ministerstvá pôdohospodárstva aj hospodárstva, naznačili ekonómovia ďalšie rezervy.

Zástupcovia formujúcej sa koalície však zatiaľ boli zdržanliví k možnostiam siahnuť na sociálne výhody, čo sa považuje za nepopulárne opatrenie. Dosiahnuť významnejšie úspory vo verejnom obstarávaní, o čom sa debatuje dlhodobo, zase podľa analytikov pre krátkosť času v tomto roku nebude možné.

„Úspory pri obstarávaní kapitálových výdavkov by mohli dosiahnuť 200 miliónov eur, avšak asi nie v priebehu tohto roka, nakoľko reforma verejného obstarávania bude dlhý proces,“ poznamenal Radovan Ďurana z mimovládneho inštitútu INESS. „Faktom však ostáva, že rýchle a politicky bezbolestné riešenia neexistujú. Politický proces je predsa len veľmi pomalý,“ pridal Matúš Pošvanc z nadácie F. A. Hayeka.

V budúcom roku sa už podľa analytikov vláda razantnému šetreniu zrejme nevyhne. „Myslím, že vysoký deficit v tomto roku nebude problém, oveľa dôležitejšie bude presvedčiť EÚ a trhy, že budúcoročný rozpočet nastavuje cestu šetrenia,“ poznamenal Ján Marušinec z pravicovo orientovaného centra pre ekonomické a sociálne analýzy MESA 10. Kabinetu by čiastočne mohla pomôcť oživujúca sa ekonomika, ale ak by chcela vláda napríklad znížiť tohtoročný plánovaný schodok na polovicu, musela by nájsť rezervy, ktoré prevyšujú celoročný rozpočet ministerstiev vnútra a obrany.

„Každé ministerstvo disponuje mŕtvou váhou, činnosťami, ktoré prinášajú minimálny úžitok za veľa peňazí. Otázne však je, či existuje politická vôľa spustiť prísne nastavené audity činností,“ myslí si Ďurana.

24 debata chyba