Trichet: EÚ nenechá najslabších členov eurozóny zbankrotovať

Európa nedovolí, aby najslabší členovia eurozóny boli prinútení kvôli dlhom vyhlásiť bankrot. V rozhovore pre nedeľňajšie vydanie periodika Welt am Sonntag to povedal prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet.

20.06.2010 13:21
Jean-Claude Trichet Foto:
Jean-Claude Trichet, prezident Európskej centrálnej banky
debata (4)

Trichet podľa denníka vylúčil možnosť, že krajiny ako Grécko, Španielsko či Portugalsku nebudú schopní zaplatiť dlhy.

„To nedovolíme. Nezaviedli sme maastrichtskú zmluvu preto, aby sme potom urobili krok späť,“ povedal Trichet. Maastrichtská zmluva stanovuje podmienky plnenia makroekonomických ukazovateľov.

Šéf ECB v rozhovore znovu obhajoval nedávne rozhodnutie banky začať s odkupom štátnych dlhopisov. ECB chce týmto spôsobom prispieť k upokojeniu situácie na finančných trhoch, predovšetkým znížiť náklady na obsluhu dlhu pre výrazne zadlžené Grécko a ďalších členov eurozóny, ktorí majú financie na hrane.

„Situácia bola dramatická, Európa bola v epicentre krízy,“ uviedol Trichet. Kontroverzný krok začať nakupovať dlhopisy vlád vyvolal roztržku medzi najvyšším predstaviteľmi ECB. Trichet si proti sebe postavil ECB a predovšetkým vplyvného guvernéra nemeckej centrálnej banky Axela Webera. Ten rozhodnutie ECB otvorene kritizoval a tvrdil, že vytvára vážne riziká z hľadiska udržania stability.

„V ostatných týždňoch som pochopil jednu vec: v Nemecku sa niektoré veci interpretujú inak,“ povedal Trichet. „Klauzula, že sa nebude nikto zachraňovať znamená, že tu nie je povinnosť ponúkať subvencie či transfery. Neznamená to ale, že v mimoriadnych situáciách jedna krajina nemôže ponúknuť pomoc inej,“ dodal.

Maastrichtská zmluva, ktorá umožnila vznik jednotnej európskej meny euro, okrem iného ustanovila, že žiadna krajina eurozóny by nemala zachraňovať inú. Nemecko odmietlo myšlienku, že by sa z EÚ stala „zóna transferu“ , kde budú bohatí členovia podporovať chudobnejšie krajiny.

„Bol by som rád, keby nemecká verejnosť reagovala s takou nevôľou aj na porušenie európskeho paktu stability v roku 2004, ako teraz reaguje na naše rozhodnutie nakupovať štátne dlhopisy,“ pripomenul Trichet. Ministri EÚ sa v roku 2004 dohodli na pružnejšom uplatňovaní pravidiel paktu.

4 debata chyba