Pravica sa už dohaduje, ako zníži odvody, ale aj dávky

O znižovaní odvodov, ale aj sociálnych dávok sa začali hneď po voľbách dohadovať pravicové strany, ktoré zrejme zostavia novú vládu.

15.06.2010 17:26
peňaženka, euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (70)

Dane pravica zrejme výrazne meniť nebude a reforma odvodov by tak mala byť kľúčovou ekonomickou zmenou. Šéf Slobody a Solidarity Richard Sulík, ktorý je zároveň najväčším kandidátom na ministra financií, včera vyhlásil, že pre stranu je najdôležitejšie mať v programe vlády odvodový bonus.

Ten by priniesol nižšie odvody ľudí na zdravotné a sociálne zabezpečenie, a teda vyššie čisté výplaty. Aby však nevznikol veľký výpadok peňazí štátu, zároveň by sa škrtalo v sociálnych výdavkoch. Napríklad zaviedol by sa strop v sociálnych dávkach na 500 eur mesačne na rodinu. Opatrenie by pracujúcim rodinám prinieslo viac peňazí, ale niektorým domácnostiam odkázaným na sociálne dávky by príjmy klesli. Ostatné pravicové strany SDKÚ, Most – Híd a KDH sú za znižovanie odvodov, ale veľké zmeny z dielne SaS zatiaľ hodnotia vlažne.

„Všetky štyri strany chcú znižovať odvody, rokovania o tom sa začínajú. Akou formou sa to spraví, či to napríklad bude cez rušenie zdravotných odvodov, alebo príde odvodový bonus a s ním spojená reforma celého sociálneho zabezpečenia, to sa ešte uvidí,“ hovorí ekonomický expert KDH Anton Marcinčin. Strana SaS chce cez odvodový bonus nahradiť trinásť rôznych odvodov dvomi a súčasne 70 sociálnych dávok pre ľudí len šiestimi. Podľa Jozefa Mihála z SaS, ktorého by strana rada videla na poste ministra práce, by odvodový bonus mohol naplno začať platiť od roku 2013.

Podľa Marcinčina sú aj rýchlejšie riešenia. „Je tu veľká možnosť zavedenia odvodovej odpočítateľnej položky, čo je realizovateľné už od januára 2011,“ dodáva. Pri tejto reforme by ľudia odovzdávali z hrubej mzdy na poistných odvodoch v konečnom dôsledku menej ako súčasných 13,4 percenta. Odvodovú odpočítateľnú položku podporuje aj SDKÚ. Výpadok na poistnom by sa podľa Marcinčina zalepil cez nové príjmy. „Napríklad pri dohode o vykonaní práce sa neplatia sociálne odvody, a pritom je to úplne normálny príjem,“ naznačuje. Za znižovanie odvodov je aj Most – Híd. „Reforma odvodov áno. Ale odvodový bonus je taká radikálna zmena, že bude musieť byť najprv odborná aj verejná diskusia,“ tvrdí podpredseda strany Ivan Švejna.

Podľa Mihála by odvodový bonus vytvoril poriadok. „Napríklad mamička na materskej s prvým dieťaťom môže poberať teraz päť dávok a získa tak mesačne priemerne okolo 300 eur. Pri odvodovom bonuse by čerpala základnú štátnu dávku, dávku, že je mamička, a dávku na dieťa a spolu by mala 326 eur. Teda mierne viac a všetko by bolo jednoduchšie,“ hovorí Mihál. Iným rodinám by Mihál ubral. „Sú ľudia, ktorí majú na sociálnych dávkach aj 900 eur mesačne. V našom modeli by bol strop 500 eur,“ dodáva. Mihál by ako minister práce zrušil aj vianočné dôchodky. „Prečo by mali mať dôchodcovia vianočný dôchodok a mladé rodiny pritom nemajú vianočný daňový bonus,“ zdôrazňuje.

Pravica chce v ekonomickej oblasti zastaviť rast verejného dlhu, ktorý má na konci tohto roka dosiahnuť 40 percent výkonu ekonomiky, kým v roku 2008 dosahoval 28 percent hrubého domáceho produktu. Aké výdavky sa budú krátiť, nie je zatiaľ jasné. Dlh by vzrástol aj v prípade schválenia pôžičky Slovenska pre Grécko, ktorú väčšina pravicových strán odmieta.

70 debata chyba