Palivá v Česku už zdražujú, na Slovensku sa ceny zatiaľ udržia

Ceny palív v Česku v priebehu minulého týždňa začali zdražovať a porušili tak trend zlacňovania z posledných týždňov. Na Slovensku naopak minulý týždeň doznievali efekty lacnej ropy a palív vo svete a ceny benzínov išli ešte mierne dole.

14.06.2010 12:46
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Keďže zlacňovanie bolo v uplynulých týždňoch na Slovensku miernejšie ako v Česku, palivá na Slovensku by v najbližších dňoch zatiaľ zdražovať nemali.

Dlhodobo sa ceny palív v oboch krajinách vyvíjajú podobne. V Česku minulý týždeň benzín zdražel o 36 halierov na 32,35 Kč (1,26 eur)/liter a nafta o 45 halierov na 31,20 Kč (1,21 eur)/liter. Na Slovensku benzín Natural 95 išiel naopak dole o jeden cent na 1,263 eura za liter. Štatistický úrad SR totiž pred ohláseným zlacňovaním udával cenu o cent vyššiu. Ceny nafty zostali na priemernej úrovni 1,12 eura za liter.

Väčšiemu zlacňovaniu palív po znížení cien ropy zabránili v oboch krajinách oslabujúca česká koruna aj euro voči doláru. Ropa totiž spadla od začiatku mája z 87 dolárov za barel najprv pod 70 dolárov za barel a minulý týždeň sa obchodovala okolo 74 dolárov za barel. V posledných dňoch sa však ceny palív na svetových burzácjh stabilizovali a začína sa hovoriť o možnom oslabovaní dolára.

„V nasledujúcich dňoch by sme sa mali dočkať stagnácie, či poklesu cien,“ predpokladá ďalší vývoj cien na pumpách v Česku analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák. Pre vývoj na Slovensku platí zrejme skôr prvá časť predpovede, ktorá hovorí o stagnácii cien v nasledujúcich dňoch.

debata chyba