Reuters: S víťazstvom ľavice môžu prísť problémy pre ekonomiku

Podľa komentátora Reuters Breakingviews Martina Hutchinsona Slovensko za vlády sociálnych demokratov stráca konkurencieschopnosť. Ak sa to nezmení, môže dopadnúť horšie ako susedné Maďarsko.

08.06.2010 19:08
Slovensko Foto:
Slovensko
debata (443)

Víťazstvo ľavice v júnových parlamentných voľbách na Slovensku môže pre krajinu znamenať príchod problémov. Tvrdí to komentátor Reuters Breakingviews Martin Hutchinson vo svojom komentári, ktorý v utorok zverejnila agentúra Reuters. Doterajší vývoj totiž podľa neho ukazuje, že počas vlády sociálnych demokratov Slovensko stráca konkurencieschop­nosť a môže sa tak ocitnúť vo väčších problémoch ako susedné Maďarsko.

Kým v Maďarsku podľa Hutchinsona je problémom nepochopenie sily slov pre trhy politikmi, na Slovensku ide o skutočné otázniky. Maďarsko je totiž pod drobnohľadom Medzinárodného menového fondu, a prinajhoršom môže zdevalvovať svoju domácu menu. Slovensko má síce nižší verejný dlh ako jeho južný sused, podľa komentátora má však väčší deficit bežného účtu platobnej bilancie a takisto deficit verejných financií.

Najväčší problém však vidí práve v strácaní konkurencieschop­nosti slovenskej ekonomiky. Ukazuje to už vývoj pred vstupom Slovenska do eurozóny, keď slovenská koruna počas vlády sociálnych demokratov posilnila o 17 %, kým napríklad maďarský forint od decembra 2007 oslabil voči euru o 12 %. Pri porovnateľnom raste produktivity sa tak Maďarsko za relatívne krátke obdobie stalo takmer o 30 % konkurenčnejšie voči Slovensku.

Možnosťou pre Slovensko k opätovnému zvyšovaniu konkurencieschop­nosti môže byť podľa Hutchinsona podobne ako u budúceho člena eurozóny – Estónska znižovanie ceny práce, čo je však pre politikov nepopulárne. A pravdepodobný sa za sociálnych demokratov podľa neho na Slovensku neukazuje ani ďalší kanál zvyšovania konkurencieschop­nosti, a to zvyšovanie produktivity práce. Kým totiž pod stredo-pravou vládou v rokoch 1998 až 2006 produktivita práce rástla zhruba o 5 % ročne, odkedy prevzala moc ľavica produktivita naopak klesla o 0,6 %. A podobné skúsenosti z vládnutia ľavice a pravice majú napríklad aj zmieňovaní Maďari.

Slovensko tak môže v porovnaní s Maďarskom dopadnúť ešte horšie. Nový maďarský kabinet je totiž stredo-pravý a s ochranou Medzinárodného menového fondu pred populistickým znižovaním daní alebo dotáciami by sa Maďarsko malo bankrotu vyhnúť. „Na Slovensku budú voľby 12. júna, kde sa očakáva víťazstvo ľavice. A to môže znamenať príchod problémov,“ dodáva v komentári Hutchinson.

Reuters Breakingviews je súčasťou skupiny Thomson Reuters a zaoberá sa komentovaním situácie na finančných trhoch.

443 debata chyba