Benzín zlacnie o jeden cent

Motoristi budú od utorka tankovať lacnejšie. Ceny benzínov idú dole o jeden cent. Najpredávanejší benzín Natural 95 by mal po zlacnení stáť 1,263 eura za liter. Štatistický úrad SR totiž doteraz vykazoval priemernú cenu benzínu na úrovni 1,273 eura za liter. Ceny nafty zostávajú na priemernej úrovni 1,12 eura za liter.

07.06.2010 15:40
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata

Benzín zlacňuje po dvoch týždňoch. Koncom mája išli ceny benzínu dole o jeden cent a rovnako vtedy zlacnela aj nafta. Pokles cien nasledoval po niekoľkomesačnom neustálom zdražovaní. Súčasné zlacňovanie potvrdilo očakávania analytikov. Ropa totiž spadla od začiatku mája z 87 dolárov za barel na súčasných okolo 70 dolárov za barel. Väčšiemu zlacňovanie palív však zabránilo oslabujúce euro, ktoré aktuálne spadlo voči doláru na 4-ročné minimum. Podobne ako euro oslabuje voči doláru aj česká koruna.

Analytici v susednom Česku dokonca naznačujú, že pád meny je už taký veľký, že začína prevažovať efekt zlacňovania ropy. „V priebehu nasledujúcich dní by sme sa na čerpacích staniciach mali dočkať zdražovania, ktoré sa môže pohybovať rádovo v desiatkach halierov,“ predpokladá vývoj cien na pumpách v ČR analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák. Ceny palív v Česku sa vyvíjajú podobne ako na Slovensku.

debata chyba