Euro je pod hranicou 1,2 dolára. Stiahli ho obavy o Maďarsko

Viac ako štyri roky nebolo euro tak slabé ako v súčasnosti. Prepadlo sa pod hranicu 1,2 dolára. Investorov znepokojuje situácia v Maďarsku.

04.06.2010 20:28 , aktualizované: 22:08
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (80)

Obava o rozšírenie dlhovej krízy do Maďarska je len jednou z príčin. K pádu eura prispeli aj výroky francúzskeho premiéra Françoisa Fillona, ktorý považuje pokles hodnoty eura za prospešný pre export a nižší ako očakávaný nárast počtu pracovných miest v USA. To vytvára averziu investorov k riziku.

Na maďarských finančných trhoch sa v piatok prehĺbily otrasy a kurz forintu prudko klesol. Investori sú zmätení poslednými vyjadreniami vládnych predstaviteľov krajiny a plánov novej pravicovej vlády. Péter Szijjártó, hovorca premiéra Viktora Orbána, v piatok označil ekonomickú situáciu Maďarska za vážnu a podporil názor, že je porovnateľná so situáciou v Grécku. Tento názor už skôr vyjadril podpredseda vládnej strany Fidesz Lajos Kósa, ktorý vo štvrtok prirovnal maďarskú situáciu ku gréckej.

„V Maďarsku predošlá vláda falšovala dáta. V Grécku tiež falšovali dáta. V Grécku už okamih pravdy prišiel. Maďarsko na neho ešte čaká,“ uviedol Orbánov hovorca.

Hovorca dodal, že pravdepodobne počas víkendu zverejní vládny výbor pre zistenie stavu ekonomiky a rozpočtu predbežnú správu o situácii a potom do troch dní predloží vláda akčný plán. Povedal tiež, že vláda chce dodržať sľub z predvolebnej kampane a zaviesť zníženie daní. Úsporné opatrenia a zvyšovanie daní, ktoré zaviedla socialistická vláda, podľa neho zlyhala.

Analytici však tvrdia, že v tomto momente porovnávať Grécko a Maďarsko je zavádzajúce. Na finančné trhy vraj pôsobí negatívne najmä zmätok, ktorý spôsobujú slová maďarských verejných predstaviteľov. Analytici majú podozrenie, že nová vláda hrá s trhmi a verejnými financiami politické hry. Najmä keď centrálna banka uviedla, že situácia je udržateľná.

Európska komisia vo štvrtok vyzvala maďarskú vládu rýchlejšie znižovať rozpočtový deficit. Budapešť však oznámila, že schodok bude v tomto roku dvakrát vyšší, než bol dohodnutý v rámci úverovej dohody s MMF a EÚ. Schodok podľa maďarských vládnych predstaviteľov dosiahne až 7,5 percenta hrubého domáceho produktu. Bude teda podľa nich vysoko nad cieľovou úrovňou 3,8 percenta.

Centrálna banka odhaduje výšku deficitu na úrovni piatich percent. V piatok večer vydala vyhlásenie, že vnútorná rozpočtová aj vonkajšia platobná bilancia krajiny sa zlepšuje. Rozpočtový deficit síce mieri k 4,5 percentám, a teda bude vyšší než bolo dohodnuté s MMF, podľa banky je však udržateľný. Na bežnom účte platobnej bilancie má Maďarsko prebytok, doplnila banka.

Predstaviteľ opozičných socialistov Attila Mesterházy vyhlásil, že minulá vláda nenechala novej žiadneho kostlivca v skrini a krajine žiadny bankrot nehrozí. Socialistická vláda si získala dôveru trhov, pretože vlani pritiahla Maďarom opasky a tvrdými škrtmi zrazila deficit pod štyri percentá HDP.

Protichodné vyhlásenia trhy prijímajú s rozpakmi. „Vyjadrenia z ostatných 24 hodín sú veľmi znepokojujúce. Nielenže zvyšujú strach trhov z možného bankrotu Maďarska, ale tiež jasne ukazujú, že maďarská vláda veľmi málo chápe, ako finančné trhy vlastne fungujú,“ uviedla o situácii Danske Bank. Svojim klientom v prípade Maďarska radí maximálnu opatrnosť, pretože hrozí, že celá situácia by sa mohla naďalej vyostrovať.

80 debata chyba