V štátnej kase chýbajú už dve miliardy eur

Nová vláda bude mať hneď po voľbách na výber: rozsiahle šetrenie, zvyšovanie daní alebo rast zadlžovania. Vláda Roberta Fica totiž zanechala len za prvých päť mesiacov tohto roka v štátnej kase dlh viac ako dve miliardy eur, ktorý bude treba splatiť.

02.06.2010 12:31
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (22)

Kabinet míňa viac peňazí ako dostáva z daní. Vysvetľuje to tým, že v čase krízy musí do ekonomiky nalievať viac peňazí. Priebežná dvojmiliardová sekera na konci mája je však už o 517 miliónov eur väčšia ako pripadá na päť mesiacov podľa plánu vlády pri schvaľovaní rozpočtu.

Zlé hospodárenie štátu na konci mája donútilo analytikov prehodnotiť odhadovaný celoročný schodok. „Je pravdepodobné, že ak nedôjde po zvyšok roka k šetreniu, schodok štátneho rozpočtu za celý rok bude atakovať hodnotu 7,8 percenta hrubého domáceho produktu,“ hovorí analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. UniCredit Bank pritom doteraz odhadovala, že dlh v štátnej kase dosiahne 7,3 percenta výkonu ekonomiky. Pri vyššom schodku by Slovensku aj firmám hrozilo, že si budú požičiavať za vyššie úroky a prípadné ďalšie zadlžovanie by situáciu ešte vyhrotilo. Vlaňajší defi cit Španielska na úrovni 11,2 percenta aktuálne vládu donútil k rozsiahlym úsporám a kráteniu platov v štátnej správe.

Slovenská sporiteľňa dosiaľ predpokladala tohtoročný dlh štátu na úrovni 7,5 percenta HDP, pri ktorom by výdavky prevýšili príjmy o päť miliárd eur. „Vzhľadom na doterajší negatívny vývoj však aj takýto schodok pravdepodobne bude vyžadovať dodatočné úsporné opatrenia,“ hovorí analytik sporiteľne Michal Mušák. Podľa neho pritom krátenie výdavkov možno ani nebude stačiť a vláda bude musieť pre dlhy zvážiť zvýšenie daní.

O nepopulárnom uťahovaní opaskov však nechce pred voľbami hovoriť ministerstvo financií, ale ani vládne a opozičné strany. Ministerstvo naďalej očakáva celoročné mínus v štátnej kase na úrovni 3,7 miliardy eur, čo je 5,5 percenta HDP. „Postupné oživenie hospodárenia sa v ďalších mesiacoch prejaví na daňových príjmoch,“ tvrdí hovorca ministerstva Miroslav Šmál. Očakávanú upravenú prognózu výberu daní za tento rok však rezort do volieb na stôl už nedá. Nechá to už na ďalšiu vládu, ktorá po voľbách zároveň začne pripravovať rozpočet na rok 2011.

Štát žije na dlh, ktorý sa za posledné štyri roky zdvihol asi o desať miliárd eur. Na konci tohto roka má podľa odhadov ministerstva financií dosiahnuť 26,5 miliardy eur, čo je asi 4 900 eur na každého Slováka.

22 debata chyba