Pumpári už predávajú toľko palív ako pred krízou

Pumpári patria k prvej skupine podnikateľov, ktorým sa po páde v dôsledku hospodárskej krízy darí lepšie. Podarilo sa im vrátiť sa do predkrízového stavu.

01.06.2010 14:14
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata

V apríli totiž motoristom predali na domácich čerpacích staniciach 131 miliónov litrov palív. Je to rovnako ako v apríli pred dvoma rokmi, keď bol ekonomický boom.

Oproti vlaňajšiemu „krízovému“ aprílu predaj stúpol o desatinu. Obchod s palivami často odzrkadľuje vývoj ekonomiky, keďže ruch na cestách závisí od vývoja biznisu. Teraz to však platí len sčasti.

Ako sa predávajú palivá
Ako sa predávajú palivá Ako sa predávajú palivá

Ekonomika krajiny síce vzrástla v prvom štvrťroku tohto roka medziročne o 4,6 percenta, stále však dosahuje len 96 percent z výkonu za prvý štvrťrok 2008. Za nárastom tankovania je tak najmä februárový pokles spotrebných daní na naftu. Na slovenské pumpy prilákal autá, ktoré predtým tankovali v cudzine. „Tankovacia turistika sa obrátila. Ešte vlani chodili Slováci tankovať do Česka a teraz sa, naopak, čoraz viac českých osobných áut zastavuje u nás,“ hovorí obsluha na čerpacej stanici Slovnaftu v Holíči, necelé tri kilometre od českých hraníc.

Na Slovensku vyjde aktuálne nafta na 1,117 eura za liter, kým v Česku stojí 30,78 Kč (1,194 eura). Ak sa teda obyvateľ Česka rozhodne natankovať radšej v Holíči, a nie doma v Hodoníne, na plnej 50–litrovej nádrži nafty aktuálne môže ušetriť 3,85 eura (100 Kč). Podobné sumy v minulosti šetrili Slováci pri tankovaní v Česku, pričom táto „tankovacia turistika“ vrcholila v roku 2007.

Po znížení spotrebných daní je nafta na Slovensku aktuálne lacnejšia ako v Česku a Maďarsku. Oproti Rakúsku sú ceny podobné a poľská nafta je stále výhodnejšia. Zmenilo to nielen tankovanie v prihraničných oblastiach, ale aj na diaľniciach, kadiaľ chodia kamióny. „Po poklese spotrebných daní sa veľkí prepravcovia vrátili na slovenské čerpacie stanice,“ hovorí Miroslav Kollár zo Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu. Predaj nafty za prvé štyri mesiace tohto roka stúpol na pumpách oproti rovnakému obdobiu vlaňajška o pätinu, benzínov sa, naopak, predalo o 0,6 percenta menej. Výsledkom však zatiaľ je, že štát vyberá na dani z minerálnych olejov menej, ako plánoval. Výber dane za prvé štyri mesiace dosiahol 310,7 milióna eur, pričom vzhľadom na celoročný plán (1,06 miliardy eur) sa malo pomerne za štyri mesiace vybrať na daniach z palív 350 miliónov eur.

Ministerstvo financií po februárovom poklese spotrebných daní, ktorým vláda kompenzovala zavedenie mýta, vyhlásilo, že to za celý rok spôsobí výpadok v štátnej kase v sume asi 100 miliónov eur. V tomto údaji pritom už rezort zohľadnil, že časť dopravcov sa vráti z českých či maďarských púmp.

debata chyba