Benzín aj nafta zlacnejú o jeden cent

Vodiči sa po niekoľkých mesiacoch neustáleho zdražovania dočkajú poklesu cien. Benzín aj nafta zlacnejú od stredy na pumpách o jeden cent. Vyplýva to z informácií, ktoré Pravda získala od prevádzkovateľov čerpacích staníc.

25.05.2010 15:18
debata (4)

Liter najpredávanejšieho benzínu Natural 95 by mal po zlacnení stáť v priemere asi 1,269 eura a liter nafty zlacnie na 1,117 eura.

Zlacňovanie potvrdilo očakávania analytikov. Ropa totiž spadla za posledné tri týždne z 87 dolárov za barel na súčasných asi 69 dolárov za barel. Zlacňovaniou palív však posledné dva týždne bránilo oslabovanie eura voči doláru. Zlacňovanie by v prípade udržania nízkych cien ropy a silného kurzu eura malo ešte pokračovať.

Analytici v Česku, kde sa ceny vyvíjajú podobne ako na Slovensku, totiž očakávajú v nasledujúcich dňoch pokles cien palív asi o 1 Kč/liter, čo by na slovenských pumpách mohlo znamenať zlacňovanie spolu až o tri až štyri centy na liter.

Ceny palív sa na Slovensku naposledy menili koncom apríla tesne pred tým ako EÚ podala pomocnú ruku zadlženému Grécku. Vtedy zároveň vrcholili vysoké ceny ropy, ktoré pre obavy z gréckej krízy následne začali padať. Benzín teda naposledy 1. mája zdražel o 1,5 centa a nafta o dva centy.

Ešte na začiatku tohto roka stál Natural 95 podľa Štatistického úradu SR v priemere 1,176 eura a nafta 1,140 eura.

4 debata chyba