Ak padne euro, padne Európa, tvrdí Merkelová

Euro je v nebezpečenstve a terajšie problémy spoločnej meny sú najväčšou skúškou Európy od podpisu rímskych zmlúv, ktorými vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo. Vyhlásila to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová pred začiatkom rokovania Spolkového snemu o nemeckej účasti na záchrannom pláne Európskej únie. Plán má zabrániť rozšíreniu sa dlhovej krízy. Tá sa začala v Grécku.

19.05.2010 10:47
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (19)

„Každý z nás cíti, že súčasná kríza je najväčšou skúškou, ktorej Európa čelí za ostatné desaťročia, od podpisu rímskych zmlúv,“ konštatovala Merkelová na úvod prvého čítania návrhu zákona, ktorým sa Nemecko zaväzuje ručiť za úvery do 123 miliárd eur z balíka podpory EÚ a MMF v celkovej výške 750 miliárd eur.

Spoločná európska mena je podľa kancelárky základom rastu a prosperity EÚ, teda aj Nemecka. „Euro je v nebezpečenstve,“ varovala. „Ak skrachuje euro, skrachuje Európa,“ dodala Merkelová.

Dohodnutý záchranný mechanizmus podľa nej nie je pomocou zadlženým štátom, ale spoločnej mene. Európa sa však musí posunúť smerom k „novej stabilizačnej kultúre“. Potrebujeme celkovú reformu stabilizačného paktu, povedala nemecká kancelárka.

19 debata chyba