Európa sa nevyhne radikálnym sociálnym reformám

Šťastie a spokojnosť zo života neprinášajú vysoké dávky v nezamestnanosti. Spokojnosť pochádza zo schopnosti prijať zodpovednosť za svoj život, hovorí uznávaný americký sociológ a politológ Charles Murray.

19.05.2010 09:06
Charles Murray Foto:
Mať spoločnú menu pre toľko rozdielnych národov bude vždy problém, hovorí o gréckej kríze americký sociológ a politológ Charles Murray.
debata (54)

Tvrdíte, že európsky sociálny systém už dlho nevydrží. Z akého dôvodu?

Jednak sa v Európe rodí málo detí a na druhej strane ľudí v dôchodkovom veku pribúda. Dôchodcovia nielenže prestávajú prinášať peniaze do systému, ale z neho aj čerpajú. Je to niečo ako Titanic. Voda pomaly pribúda, loď sa nakloní, vody začína pribúdať stále viac až sa loď potopí. Európanom preto ostávajú len dve možnosti. Buď sem príde veľa, ale naozaj veľa imigrantov, čo zmení kultúru Európy a systém všeobecného blahobytu sa zrúti. Napríklad ak sa z Holandska stane moslimská krajina, určite neostane sociálnou krajinou, to vám zaručujem. Druhou možnosťou je prijať radikálne opatrenia, pretože súčasný systém je jednoducho príliš drahý. Nič iné neostáva.

Ako by tieto radikálne opatrenia mali vyzerať?

Najjednoduchším spôsobom by bolo znížiť výdavky na štátnych zamestnancov, znížiť dôchodky. Boli by to, samozrejme, bolestivé opatrenia, pretože nehovoríme o znížení výdavkov o 10 percent. Bolo by to oveľa viac. Preto by bolo lepšie, keby vláda dala peniaze ľuďom priamo a povedala, toto sú vaše dôchodky a starajte sa o ne. Bolo by to efektívnejšie ako všetka táto štátna byrokracia.

Myslíte si, že ľudia by s peniazmi narábali efektívne? Čo ak by ich nezhodnocovali, ale proste minuli napríklad na kúpu auta?

Som si istý, že väčšina ľudí sa správa rozumne, keď vedia, že sa nemôžu spoliehať na pomoc štátu. Hneď ako padnú rôzne štátne záruky, ľudia začnú veľmi dobre uvažovať, ako s peniazmi a majetkom naložia. Stanú sa oveľa zodpovednejšími.

Je finančný kolaps, ktorý hrozí Grécku, práve tým podnetom na zmeny?

Grécko je podobný prípad ako americká investičná spoločnosť Bear Sterns, ktorej pred dvoma rokmi hrozil bankrot. Vstúpila do toho vláda a dala jej záchranný balík peňazí. Ale potom už nepomohli ďalším firmám a začala sa finančná kríza. Španielsko a Portugalsko sú tieto ďalšie firmy. Ekonómovia mi už neraz povedali, že eurozóna sa môže rozpadnúť veľmi rýchlo. Dokonca do roka alebo dvoch. Zmeny sú preto nevyhnutné.

Čo je najväčším problémom Európy?

Európania sa najmä musia rozhodnúť, čo je zodpovednosť vlád a čo je ich vlastná zodpovednosť. Momentálne sa zdá, akoby Európania chceli, aby vláda za nich robila všetko. To sa musí zmeniť.

Ako by ste ľuďom vysvetlili, že súčasný systém je neudržateľný?

V tom to práve je, že táto zmena v nastavení myslenia ľudí je proste nevyhnutná. Preto by som sa ľudí spýtal, čo v živote dokázali, na čo sú naozaj hrdí. Čo im prinieslo najväčšie uspokojenie. Myslím si, že mi povedia o niečom, čo sami dokázali, za čo prijali vlastnú zodpovednosť. Určite to nebude niečo v zmysle, že dostali vianočný dôchodok. Európanom by som povedal, že šťastie a spokojnosť nepochádzajú z krátkeho pracovného týždňa alebo vysokej podpory v nezamestnanosti. Pochádzajú z prebratia zodpovednosti za svoj život.

Mnohí poukazujú na švédsky sociálny systém, ktorý je funkčný a je príkladom, že sociálny štát môže fungovať.

Švédsky model je dobrý pre ľudí, ktorí nechcú brať zodpovednosť za seba a svoje činy. Švédsky model prakticky neumožňuje ľuďom zlyhať, resp. niesť dôsledky za zlyhanie. Z môjho pohľadu je švédsky model veľmi nudný.

Vidíte za súčasnou situáciou v Grécku a ďalších krajinách len ekonomické problémy alebo aj niečo iné?

Mať spoločnú menu pre toľko rozdielnych národov bude vždy problém. Porovnajte napríklad Talianov a Nemcov. Mám rád Taliansko, moja dcéra tam žije, ale Taliani budú mať vždy iný postoj k štátnemu dlhu ako Nemecko. Finančná disciplína nie je u nich témou dňa. To isté by sa dalo povedať aj o Grékoch či Španieloch. A ak si niekto myslel, že zmenia svoj postoj a štýl len kvôli zavedeniu eura, tak sa mýlil. Problémy eurozóny majú hlboké kultúrne pozadie.

Predpokladám teda, že ani tzv. Spojeným štátom európskym nedávate veľkú šancu.

Myslím si, že politická únia či federácia Európy nie je možná.

V Bratislave ste na krátkej návšteve. Čo viete o Slovensku?

Imponujú mi reformy, ktoré ste tu vykonali a ktoré nemáme ani v USA. Prvou bolo zavedenie rovnej dane, ktorá je výborná pre podporu hospodárskeho rastu a takisto si myslím, že je spravodlivá. Druhou je reforma dôchodkového systému, teda, že si môžete sporiť na vlastných účtoch. Nielen tieto opatrenia priniesli rast ekonomiky a pokles nezamestnanosti. Máte pred voľbami a ja by som zrejme veril tým politikom, čo toto dokázali.

Hlasuj za tento článok na -->

Charles Murray (67)

Americký politológ a sociológ pracuje pre organizáciu American Enteprise Institute vo Washingtone DC. V roku 1965 vyštudoval Harvard College a doktorát si spravil na Massachusetts Institute of Technology. V súčasnosti ho považujú za jedného z najvýznamnejších autorov v oblasti politickej filozofi e a sociálnych reforiem. Je druhýkrát ženatý a má štyri deti.

54 debata chyba