Česi väčšie zlacňovanie palív po páde ropy neočakávajú

V susednom Česku sa neočakáva pokles cien palív na pumpách, aj keď ropa za posledné dva týždne výrazne zlacnela. Podľa analytikov je dôvodom skutočnosť, že česká koruna výrazne oslabila voči doláru a tak zmazala efekt pádu cien ropy.

17.05.2010 14:29
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata

Podobné dôvody bránia väčšiemu zlacňovaniu palív aj na Slovensku. Denník Pravda o tom informoval v piatok s tým, že postupný menší pokles cien nafty a benzínu o dva až tri centy je na Slovensku možný. Euro voči doláru oslabilo za posledné dva týždne rovnako ako česká koruna – o 5,6 percenta.

Liter benzínu Natural 95 stojí podľa Štatistického úradu SR v priemere asi 1,279 eura a liter nafty vychádza na 1,127 eura. V Česku ceny pohonných látok minulý týždeň podobne ako na Slovensku stagnovali. Benzín sa tam držal na úrovni 32,27 Kč za liter a nafty dokonca mierne zdražela o 11 halierov na 31,02 Kč za liter. Príčinu vidia analytici práve v oslabovaní českej koruny voči doláru, ktoré kompenzovalo pád cien ropy na svetových trhoch.

Analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák vývoj cien palív v Česku komentuje nasledovne: ,,Na začiatku minulého týáždňa sa zdalo, že bezprecedentná pomoc zo strany eurozóny a Európskej centrálnej banky ukľudnili rozkolísané trhy. S blížiacim sa víkendom však medzi investormi začala opäť prevažovať skepsa. Ropa následne pokračovala v poklese, pričom v priebehu posledných 14 dní sa prepadla o 14,5 dolára a pohybuje sa na úrovni okolo 72 dolárov za barel. Bohužiaľ celý efekt spojený s poklesom cien ropy vykompenzovala koruna, ktorá voči doláru prudko oslabila. Podobný scenár sme mohli sledovať aj predchádzajúci týždeň. Poreto sa nedá v nasledujúcich dňoch počítať so žiadnym dramatickým poklesom cien na pumpách. Ceny benzínov i nafty by mali stagnovať. V prípade benzínu je možný veľmi mierny rast cien."

debata chyba