Svet euru stále neverí, pád naberá rýchlosť

Euro je stále na ceste dole. Nočné obchodovanie v Ázii ho posunulo na štvorročné minimum voči doláru. Európske problémy zrážajú na nižšie úrovne aj ceny ropy.

17.05.2010 08:01
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Kurz eura počas nočného obchodovania v Ázii zrýchlil pokles a voči doláru klesol najnižšie za štyri roky. Spoločná európska mena padá voči väčšine svetových mien a dopláca najmä na nepriaznivý stav verejných financií v niektorých krajinách eurozóny. Voči čínskemu jüanu je euro najnižšie za ostatných osem rokov.

V pondelok nadránom sa euro predávalo za 1,2306 dolára, kde bolo naposledy v apríli 2006. Minulý týždeň kurz osciloval okolo najnižších hodnôt rok a pol dozadu. Teraz, keď euro spadlo na 1,2329, čo bolo minimum z októbra 2008, z rýdzo technického hľadiska má pred sebou voľnú cestu až na 1,1640 USD. Tam bolo naposledy v novembri 2005.

Euro by malo klesať ďalej, banka UBS odhaduje, že na konci roka bude jedno euro už len za 1,15 dolára, v budúcom roku okolo hranice 1,1 dolára. To by euro vrátilo do roku 2003.

Na pokles eura majú v ostatnom čase vplyv obavy, že chystané úsporné opatrenia v niektorých krajinách eurozóny môžu nepriaznivo ovplyvniť očakávané oživenie európskej ekonomiky. Reagujú na to aj ceny ropy. Tá sa v obavách o situáciu v Európe prepadla pod hranicu 70 dolárov za barel, kde bola pred viac ako tromi mesiacmi.

Komisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn vyzval krajiny Európskej únie, ktoré na to majú fiškálny priestor, aby neurýchľovali konsolidáciu verejných financií. Pomôžu tak zabrániť spomaleniu hospodárskeho oživenia v celej Európskej únii. „Krajiny, ktoré nemajú žiadny alebo len malý priestor, by (naopak) mali fiškálnu konsolidáciu urýchliť a prijať konkrétne opatrenia,“ povedal Rehn.

Analytici sú voči euru skeptickí. „Nepriaznivý pohľad na euro teraz naberá na obrátkach,“ upozorňuje Daniel Katzive z oddelenia globálnych devízových obchodov v maklérskej spoločnosti Credit Suisse Securities. Iní analytici spomínajú aj krok Európskej centrálnej banky začať s nákupom štátnych dlhopisov a naznačujú, že banka bude držať základnú úrokovú sadzbu na historickom minime ešte veľmi dlho.

Slabé euro však prináša aj pozitívne efekty pre podnikateľskú sféru, pretože pomáha exportu, čo môže vytvoriť nové pracovné miesta. Európskej ekonomike by slabšie euro prospelo, vyhlásil počas minulého týždňa slovinský minister financií France Križanič. Úroveň 1,5 dolára za euro, kde sa kurz ešte nedávno pohyboval, bola považovaná ekonómami za privysokú z hľadiska konkurencieschop­nosti Európskej únie.

4 debata chyba