Počiatek: Ministerstvo financií je pripravené šetriť. Má rezervu

Ministerstvo financií je podľa ministra Jána Počiatka pripravené na určité výchylky vo výbere daní a má v rozpočte pripravenú rezervu, aby bolo schopné situáciu zvládnuť. Ako však dodal po stredajšom rokovaní vlády, v prípade potreby je vláda pripravená aj na ďalšie škrty vo výdavkoch.

12.05.2010 13:58
Počiatek Foto:
Minister financií Ján Počiatek
debata (10)

„V prípade, že boli nevyhnutné ešte ďalšie škrty, aj na to sme pripravení v druhom polroku, pokiaľ samozrejme budeme vládnuť my,“ konštatoval Počiatek. Slovensko by sa pritom podľa jeho slov v tomto roku malo vymaniť z krízy a o zlepšení situácie podľa neho hovorí aj postupná stabilizácia na trhu práce. Premiér Robert Fico sa na tlačovej besede nevyhol kritike opozície a hlavne SDKÚ-DS. Kým vláda podľa Fica koordinuje postup s Európou, SDKÚ-DS koordinuje svoju činnosť s bulvárom, k čomu jej aj zablahoželal.

Slovensku sa podľa premiéra darí bojovať s dôsledkami hospodárskej krízy veľmi dobre aj preto, že vláda vsadila na spoločný európsky postup.

„Sme zvládli dôsledky svetovej hospodárskej krízy so všetkými problémami, ktoré sú také, že krajina nebola zadlžená, je to klamstvo. Slovensko má druhý najnižší verejný dlh v rámci eurozóny a siedmy najnižší v rámci Európskej únie,“ povedal Fico s tým, že rast verejného dlhu kvôli kríze bol nižší ako bol priemer krajín v eurozóne. Verejný dlh Slovenska dosiahol podľa jeho slov v minulom roku 35,7 % hrubého domáceho produktu, pričom vzrástol o 8 %. Premiér zároveň zdôraznil, že priemerný nárast dlhu v krajinách eurozóny dosiahol 9,3 % a v rámci únie až 12 %. Zverejnené údaje o raste slovenskej ekonomiky v prvom štvrťroku o 4,6 % podľa premiéra Fica dávajú nádej, že Slovensko môže v tomto roku skončiť s rastom hrubého domáceho produktu o 2,7 %, tak ako to prognózuje Európska komisia. Zároveň dodal, že toto je výsledok politiky vlády a ak by sa prijali rozhodnutia, ktoré navrhuje SDKÚ-DS „všetko sa pokazí a zničí“. Za dobrú správu označil výsledky ekonomiky v prvom štvrťroku aj minister financií Ján Počiatek.

Premiér Robert Fico kritizoval aj zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Tá totiž podľa jeho slov nemá o čom rokovať. Ako dodal, SMER-SD sa schôdze nezúčastní a verí, že schôdza nebude. Pripomenul pritom, že Slovensko zatiaľ Grécku žiaden úver nedáva a vláda nepripravila ani žiaden návrh, o ktorom by sa malo rokovať.

10 debata chyba