Lacnejšia nafta zlákala českých dopravcov. Tankujú na Slovensku

Českí dopravcovia chodia za lacnejšou naftou k susedom. Doma natankovali o pätinu menej nafty. Najviac ich láka Slovensko.

11.05.2010 14:38
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

V prvom štvrťroku klesol objem tankovania nafty dopravcami na českých čerpacích staniciach takmer o 20 percent, vyplýva zo štatistiky spoločnosti DKV Euro Service, ktorá prevádzkuje systém tankovania prostredníctvom kariet.

„Potvrdila sa tak naša prognóza zo začiatku roka, že dopravcovia budú rast nákladov kvôli zvýšeniu DPH a spotrebnej dane riešiť logicky – presunom tankovania do krajín, kde je nafta výrazne lacnejšia ako v ČR,“ uviedol výkonný riaditeľ českej pobočky DKV Ondřej Pavlík.

Cena nafty v Česku od začiatku roka vzrástla o 14,8 percenta – kvôli daniam i rastu ceny na svetových trhoch.

Českí dopravcovia začali tankovať najmä na Slovensku, ktoré sa po pomerne výraznom znížení spotrebnej dane stalo pre nich atraktívnou krajinou a zaznamenalo rast o 130 percent. Na Slovensku je priemerná cena nafty nižšia oproti Česku o 7 percent, v Španielsku o 8 percent, v Poľsku takmer o 11 percent a v Luxembursku až o 14 percent.

Trend presunu tankovania bude pokračovať. Potvrdila to aj anketa DKV, ktorú firma usporiadala medzi svojimi zákazníkmi. Vyplýva z nej, že až 78 percent dopravcov chce alebo už tankuje v zahraničí. Náklady na palivo tvoria podľa Pavlíka až 35 percent prevádzkových nákladov dopravcov a úspora má preto pre nich veľký význam.

9 debata chyba