Klaus nemieni ratovať euro. Slovákom hovorí - vy ste ho chceli

Česko sa musí za každú cenu vyhnúť plateniu za škody v eurozóne, tvrdí český prezident Václav Klaus. Slovákom "brutálne" odkazuje - veď ste to euro chceli.

09.05.2010 19:33
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (198)

Česko by sa malo vyhnúť plateniu za škody v krajinách eurozóny, ktoré sa dostanú do podobnej krízy, akú teraz prežíva Grécko, uviedol Klaus v rozhovore pre časopis Týždeň.

„Je jasné, že taký tlak tu bude. Ale našou povinnosťou je za každú cenu sa mu brániť,“ uviedol.

„My sme do tohoto pochybného projektu nevstúpili a dlhodobo sa u nás o tom vedie navýsosť politická polemika,“ poznamenal Klaus. Podľa neho je presvedčivý aj názor českej spoločnosti, ktorej väčšina si podľa prieskumov prijatie jednotnej európskej meny neželá.

Podobne sa podľa Klausa aj Slovensko bráni pomáhať bohatším Grékom. Od začiatku minulého roka je však súčasťou eurozóny.

„Ale ja im musím brutálne odpovedať – veď ste to euro chceli! Dúfajme, že aj grécka kríza privedie ľudí k tomu, že si tieto veci budú vedieť dávať dohromady,“ uviedol.

Súčasná situácia skôr než kvôli životu „nad pomery“ je výsledkom nátlaku na prijatie spoločnej meny za nezodpovedajúcich podmienok, tvrdí Klaus.

„Nie je jediný dôvod posmievať sa Grékom. Nevidím problém v tom, že niektoré krajiny chcú byť viac socialistické a žiť si nad pomery – to nech si každý zvolí sám. Ja kritizujem tých, ktorí Grékom vnútili vstup do eurozóny, aby prijali menu s iným kurzom, inými úrokovými sadzbami, než zodpovedá Grécku,“ poznamenal Klaus. Grécko tým prišlo o možnosť devalvovať svoju menu a tak sa podobnej kríze vyhnúť.

Grécka kríza podľa Klausa môže viesť k ešte väčšej regulácii a centralizácii únie, hoci nedávno schválená lisabonská zmluva mala byť na dlhý čas posledným podobným krokom.

„A zrazu sú tu snahy začať regulovať bankové systémy alebo centralizovať rozpočtovú politiku v jednotlivých krajinách. To sú veci, ktoré by sa nikto neodvážil do lisabonskej zmluvy napísať, pretože by nikdy nebola prešla,“ uviedol Klaus.

198 debata chyba