Grécky problém pocítia Slováci cez drahší benzín a slabé euro

Problémy zadlženého Grécka čoskoro pocítia Slováci bezprostredne na prázdnejších peňaženkách.

05.05.2010 06:49
Protest gréckych dôchodcov Foto:
Štrajk a demonštrácie v Grécku sprevádzali potýčky s políciou. Pred ministerstvom financií protestovali proti úsporným opatreniam aj grécki dôchodcovia.
debata (42)

Správy o rekordnej finančnej pomoci EÚ a Medzinárodného menového fondu pre Grécko v sume 110 miliárd eur poslali ceny ropy v pondelok na londýnskej burze z 87 k 89 dolárom za barel a blízko tejto úrovne sa udržali aj v utorok. Investori totiž dúfajú, že ekonomiky po záchrane Grécka porastú, ropy sa bude predávať viac, čo tlačí cenu hore. Ropa tak dosiahla 1,5–ročné maximum.

V prípade, že sa ropa udrží na vysokých hodnotách aj ďalšie dni, slovenskí motoristi si priplatia. Naposledy usadenie cien ropy okolo 85 dolárov za barel viedlo minulú sobotu k zdražovaniu benzínov o 1,5 centa a nafty o dva centy. Benzín Natural 95 sa tak priemerne predáva už za zhruba 1,275 eura za liter a nafta za 1,125 eura.

„Ak narastie cena ropy, tak sa to postupne premietne aj do cien pohonných látok, ale väčšinou ceny benzínu nereagujú hneď na jednorazové výkyvy,“ hovorí analytik ING Bank Eduard Hagara. Ropa dražie aj pre následky havárie ropnej plošiny v Mexickom zálive.

Vývoj kurzu eura oproti doláru a vplyv Grécka
3. december 2009 1,5120 USD/EUR euro dosiahlo niekoľkomesačný vrchol, po ktorom začínalo pociťovať pád gréckej ekonomiky
14. január 2010 1,4486 USD/EUR po predchádzajúcom páde sa euro mierne posilnilo po tom, čo Grécko predstavilo stabilizačný plán
4. máj 2010 1,3089 USD/EUR euro padá, trhy len sčasti uverili záchrannému plánu únie pre Grécko v sume 110 miliárd eur a jeho ochote šetriť

ZDROJ: NBS, PRAVDA

Podobne investori zatiaľ nie sú veľkí optimisti pri hodnotení, či pomoc Grécku bude účinná. Prejavilo sa to pri investíciách do eura a cenných papierov na európskych burzách. Záujem investorov naďalej padá, po čom sa euro aj akcie oslabujú.

„Mohlo by sa zdať, že finančné trhy správu o pomoci Grécku oslávia. Ale trhy, naopak, upadli do skepsy. Grécky úsporný plán niektorým pripomína až príliš prísnu diétu. Mnohí sa boja, že takto sa dá šetriť chvíľu, ale nie dlhodobo,“ myslí si hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora. Naráža tak na zámer gréckej vlády cez vyššie dane a nižšie platy ušetriť najbližšie tri roky asi 30 miliárd eur. Investori sa navyše obávajú, že problémy so splácaním dlhov sa prejavia aj v Španielsku či Portugalsku. Výsledkom je, že Slováci pri vycestovaní vymenia euro pri horšom kurze a zahraničné nákupy mimo eurozóny tak zdražejú.

Ešte koncom minulého týždňa ľudia za jedno euro dostali 1,3315 dolára a v utorok sa kurz uzatvoril na úrovni 1,3089, čo je ročné minimum. „Očakávame, že popri situácii v Grécku sa k posilňovanou dolára pridajú aj dlhodobejšie faktory, ako je očakávané rýchlejšie naštartovanie americkej ekonomiky. Do konca tohto roka by sa mohol kurz dostať k úrovni 1,25 dolára za euro,“ dodáva Hagara.

Problémy Grécka ovplyvňuje aj vývoj kurzov akciových fondov, v ktorých majú Slováci uloženú časť peňazí. „Ak sa situácia okolo Grécka upokojí, akciové indexy môžu rásť a ľudia na tom mierne získajú,“ opisuje Hagara. Aj akciové fondy však na pomoc Grécku zatiaľ reagujú váhavo, v pondelok sa síce posilnili, ale v utorok v obavách pred zhoršením situácie sa oslabili.

42 debata chyba