Schodok rozpočtu v apríli stúpol na 1,48 miliardy eur

Schodok štátneho rozpočtu v závere apríla stúpol na 1,48 miliardy eur z 983,46 milióna eur v prvom štvrťroku.

03.05.2010 09:14
Ministerstvo financií Foto:
debata (18)

Schodok tak dosiahol zhruba dve pätiny celoročnej plánovanej hodnoty. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnilo ministerstvo financií na svojej internetovej stránke.Hospo­dárenie vlády sa zhoršilo aj v porovnaní so štvrtým mesiacom vlaňajška, keď rozpočet vykázal deficit 347,38 milióna eur.

Príjmy rozpočtu, ktoré pochádzajú najmä z daní, v apríli klesli medziročne o zhruba tri percentá na 3,22 miliardy eur. Podstatne rýchlejším tempom sa však zvýšili výdavky, a to o približne 28 percent na 4,7 miliardy eur.

Na volebný rok 2010 vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) naplánovala rozpočet s rekordným schodkom 3,75 miliardy eur. Výdavky štátu majú stúpnuť na 16,28 miliardy eur a príjmy na 12,53 miliardy eur. Vlani sa hospodárenie vlády skončilo s deficitom 2,79 miliardy eur. Pre negatívny vplyv hospodárskej krízy, ktorá výrazne znížila príjmy rozpočtu, schodok vzrástol medziročne asi štvornásobne.

Vývoj štátneho rozpočtu najviac ovplyvňuje stav verejných financií. Kabinet na tento rok počíta so znížením verejného schodku na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z vlaňajších predbežných 6,77 percenta výkonu hospodárstva. Deficit verejných financií tak v súčasnosti výrazne prevyšuje tri percentá výkonnosti ekonomiky, ktoré požaduje Európska únia. Na túto úroveň sa vláda chce dostať postupne v najbližších rokoch.

18 debata chyba