Euro v pondelok ráno oslabilo, balíček pomoci Grécku ešte nezabral

Napriek tomu, že cez víkend bol ohlásený záchranný balíček pre Grécko zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie v sume 110 mld. eur, spoločná európska mena v pondelok oslabila.

03.05.2010 09:00
euro, bankovky, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Euro na ázijských trhoch oslabilo o 0,9 % na úroveň 1,3221 USD/EUR po tom, ako najprv posilnilo na úroveň 1,3359 USD/EUR. Podľa analytikov euro pravdepodobne zostane pod tlakom vzhľadom na politickú neistotu a pochybnosti o tom, či Grécko bude schopné okrem skôr prijatých úsporných opatrení realizovať aj nové sľúbené škrty vo výdavkoch a zvýšenie daní v celkovej sume 30 mld. eur v priebehu troch rokov.

Analytik ANZ Bank Tony Morriss poznamenal, že trhy musia stráviť ešte niekoľko vecí, z krátkodobého hľadiska najmä schválenie pomoci v parlamentoch, osobitne v Nemecku. Ministri členských štátov eurozóny v nedeľu schválili trojročný balíček núdzových úverov po tom, ako sa Grécko zaviazalo na prísne úsporné opatrenia. Lídri eurozóny sa stretnú v piatok, aby pomoc formálne spustili. Najväčší podiel na balíčku európskych úverov v celkovej sume 80 mld. eur má poskytnúť Nemecko, a to v objeme 22 mld. eur. Medzinárodný menový fond (MMF) k európskej pomoci prispeje 30 mld. eur. Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn uviedol, že fond úver schváli tento týždeň.

debata chyba