Klaus sa pre Grécko obáva väčšej moci Bruselu. Hovorí o konci sveta

Ak by sa kvôli gréckej kríze ujala myšlienka kontrolovať rozpočty štátov EÚ v Bruseli, pre českého prezidenta Václava Klausa by to bol koniec sveta.

03.05.2010 07:00
Václav Klaus Foto:
Český prezident Václav Klaus
debata (67)

Ekonomické problémy Grécka môžu dať nový impulz snahám o ďalšiu unifikáciu Európskej únie, napríklad v oblasti rozpočtov členských krajín, ktoré by v budúcnosti mohol kontrolovať a schvaľovať Brusel. Uviedol to český prezident Václav Klaus pre pondelkové vydanie týždenníka euro. Toto riešenie by podľa neho znamenalo ďalšie oslabenie štátu a posilnenie nadnárodného konceptu EÚ.

Finančné problémy Grécka môžu podľa Klausa v lepšom prípade demonštrovať problém eurozóny ako takej, čo môže viesť k prehodnoteniu niektorých tendencií vo vnútri EÚ.

„Druhý variant je, že to bude posilňovať tých, ktorí veria v ďalšiu a ďalšiu európsku unifikáciu. Potom problémy Grécka povedú k ďalšiemu utužovaniu harmonizačne-unifikujúcich tendencií v EÚ. To by bol veľmi neblahý scenár, ale presne sem mieri absurdná úvaha, ktorá sa objavila minulý týždeň, aby EÚ začala kontrolovať rozpočty jednotlivých členských krajín,“ odpovedal Klaus na otázku, ako hroziaci bankrot Grécka ovplyvní eurozónu a EÚ.

Ak by štátne rozpočty členských krajín EÚ v budúcnosti naozaj schvaľoval Brusel, tak by to podľa Klausa znamenalo „fatálne oslabenie štátu ako inštitútu a posilnenie nadnárodného konceptu EÚ“ a bol by to pokus o depolitizáciu štátneho rozpočtu, ktorý je stáročia hlavným politickým nástrojom.

„Všetky ostatné zákony sú de facto v krajine okrajové, kľúčový je zíkon o štátnom rozpočte, ktorý určuje, kto dostane do rúk koľko stoviek miliónov korún, s ktorými potom môže páchať svoje dobro alebo častejšie antidobro. Štátny rozpočet je navýsosť politický inštrument, na ňom predsa padajú vlády. Depolitizácia štátneho rozpočtu, odovzdanie ho do rúk akýchsi kváziexperov EÚ, to je pre mňa koniec sveta,“ uviedol Klaus.

Klaus nie je proti, aby rôzne európske zoskupenia mali spoločnú menu. Podľa neho však treba rozlišovať rovinu, či má s nimi zdieľať spoločnú európsku menu Grécko.

„Možno teraz niekoho prekvapím, ale hovorím, že ČR patrí do niečoho, čo by som pokojne nazval nemeckým ekonomickým priestorom. Dýcha podobným spôsobom ako ostatné krajiny v tomto nemeckom ekonomickom priestore. A v tomto zmysle sa domnievam, že by pre ČR mohlo byť výhodné, aby spolu s týmto priestorom vytvorila spoločnú menu. Iná úvaha je, či do toho patrí napríklad Portugalsko,“ podotkol Klaus.

67 debata chyba