Merkelová chce meniť pravidlá pre eurozónu. Kvôli Grécku

Nemecko presadzuje zmeny pravidiel pre eurozónu, ktoré by zabezpečili stabilitu eura a zabránilo krajinám ako Grécko robiť jej problémy rastúcimi dlhmi.

01.05.2010 20:02
Angela Merkelová Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová
debata (55)

Medzi nimi by mala byť aj možnosť pozastaviť hlasovacie práva krajinám, ktoré nedodržujú svoje záväzky, povedala pre nedeľník Bild am Sonntag nemecká kancelárka Angela Merkelová. Kancelárka tiež uvítala dobrovoľný príspevok nemeckých bánk k finančnej pomoci Grécku.

V rozhovore, ktorého časť Bild zverejnil už v sobotu, Merkelová uviedla, že ministri financií eurozóny sa v máji stretnú, aby diskutovali o zmenách pravidiel pre členstvo v eurozóne. Jednotná európska mena je podľa merkelovej jedným z najúspešnejších počinov Európy, teraz však treba urobiť zmeny, ktoré by ochránili jej stabilitu.

„V budúcnosti musí byť možné, aby krajina, ktorá si neplní svoje povinnosti, bola aspoň dočasne zbavená hlasovacích práv,“ povedala Merkelová a dodala, že pre Nemecko bude táto otázka zásadná. Pakt stability, ktorý má brániť nadmerne veľkým rozpočtovým deficitom a štátnym dlhom, bude podľa Merkelovej posilnený účinnými sankciami.

Merkelová tiež uviedla, že by „veľmi privítala dobrovoľnú účasť bánk“ v prípade balíku pomoci pre Grécko. Účasť bánk by nemeckým politikom pred dôležitými krajinskými voľbami uľahčili „predať“ nespokojnej verejnosti výrazne nepopulárnu sanáciu Grécka.

Konzorcium bánk vraj prisľúbilo jednu až dve miliardy eur, dohoda však ešte nebola uzatvorená. Je to však len symbolická suma, rozsah trojročnej pomoci sa odhaduje na 100 až 120 miliárd eur.

55 debata chyba