'Pažravé' Grécko si utiahne opasok, pocítia to zamestnanci i penzisti

Grécko súhlasí s navrhovaným znížením výdavkov o približne 24 miliárd eur a ďalšími úspornými krokmi, ktoré by mali krajine uvoľniť cestu k záchrannému programu EÚ a Medzinárodného menového fondu.

30.04.2010 12:29 , aktualizované: 13:38
Grécko, Atény Foto:
Ilustračné foto
debata (112)

Napísal to ekonomický denník Financial Times (FT), ktorý sa odvoláva na informované zdroje. Grécko je podľa FT zmierené is tým, že pristúpi na citeľné zvýšenie vekovej hranice odchodu do dôchodku.

Priemerný vek odchodu do dôchodku je teraz v Grécku podľa FT 53 rokov, podľa nového návrhu by sa mal zvýšiť na 67 rokov. Iné zdroje však ako priemerný vek odchodu do dôchodku uvádzajú iný údaj, napríklad BBC už predtým hovorila o 61 rokoch.

Odborári už vo štvrtok avizovali, že pristúpia na citeľné zníženie platov, varovali ale pred ďalšími nepokojmi.

Rokovania medzi predstaviteľmi eurozóny a menového fondu v Aténach vrcholia. Zatiaľ nie je jasné, kedy budú presné podmienky pomoci dohodnuté a zverejnené. Podľa niektorých informácií by dohoda mohla byť do konca týždňa a plán uverejnený v pondelok.

Zamestnancov verejného sektora čaká trojročné zmrazenie rastu platov a prídu aj o 13. a 14. plat. Ten sa vypláca ako prémia na Vianoce a na Veľkú noc. Ani to zrejme ale nebude všetko, škrty sa budú týkať aj ďalších bonusov a funkčných pôžitkov.

Minister práce a sociálneho zabezpečenia Andreas Loverdos povedal, že penzisti stratia aj sezónne bonusy. „Časový plán zmien vo vyplácaní penzií sa stále prerokúva, veľa priestoru na manévrovanie tam ale nie je,“ podotkol minister.

Navrhované opatrenia majú počas troch rokov znížiť rozpočtový deficit o desať až 11 percent hrubého domáceho produktu. Finančné trhy v posledných dňoch na vývoj v Grécku reagujú veľmi chaoticky, vo štvrtok ale vo všeobecnom optimizme akcie gréckych bánk zaznamenali dokonca najväčší rast v histórii.

Krajiny eurozóny sa s MMF rámcovo dohodli na pomoci Grécku už koncom marca. V tom čase sa predpokladalo, že pomoc dosiahne 40 až 45 miliárd eur, z čoho okolo 30 miliárd eur pripadalo na eurozónu a zvyšok na MMF. Teraz sa predpokladá, že pomoc bude musieť byť oveľa väčšia a zrejme presiahne 100 miliárd eur.

112 debata chyba