Štát musí splatiť sedem miliárd eur. Chystá nové dlhopisy

Štát si plánuje na jeseň požičať na medzinárodných trhoch ďalších 1,5 miliardy eur na splácanie dlhu. Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) zvažuje vydanie štátnych dlhopisov so splatnosťou 15 rokov, povedal vo štvrtok šéf ARDAL-u Daniel Bytčánek. Agentúra tento týždeň umiestnila na európskom trhu desaťročné dlhopisy, na splátky dlhu jej investori poskytli 1,5 miliardy eur.

22.04.2010 14:49
Graf, ekonomika
Ilustračné foto
debata (27)

„Ak situácia na jeseň na finančných trhoch bude aspoň taká ako je teraz, prípadne lepšia, chceli by sme znova prostredníctvom syndikátu predať dlhopis pravdepodobne so splatnosťou 15 rokov,“ poznamenal Bytčánek. Doba splatnosti sa bude odvíjať od úročenia, dodal.

ARDAL plánuje tento rok kryť štátny dlh vo výške sedem miliárd eur, viac ako polovicu tejto sumy si už agentúra zabezpečila. Desaťročné dlhopisy v hodnote 1,5 miliardy eur s celkovým výnosom do splatnosti 4,054 percenta predala tento týždeň za asistencie štyroch bánk. „Peniaze sú primárne určené na splácanie existujúceho dlhu, ktorý má splatnosť tento rok,“ priblížil Bytčánek. Dlhopisy budú registrované v centrálnom depozitári, obchodovať sa s nimi má na bratislavskej bur­ze.

„Nikdy predtým sa nepodarilo umiestniť slovenský dlhopis na európskom dlhopisovom trhu s úrokovou sadzbou nižšou ako 4,4 percenta. Približne o jedno percento si Slovensko požičiava drahšie ako nemecká vláda,“ tvrdil Bytčánek. Úročenie cenného papiera sa podľa neho odvíjalo od pomerne nízkych trhových úrokov dlhodobých splatností. V poslednom období vraj klesla tiež riziková prirážka na slovenských štátnych dlhopisoch.

Slovenský štátny dlhopis nakúpili po prvý raz aj investori mimo Európy, sedem percent emisie si ukrojili záujemcovia z Ázie. Najväčšia časť skončila v Nemecku, východnej Európe a Rakúsku. „Dôvera v slovenský štátny dlh na európskom trhu je stále vysoká,“ domnieva sa Bytčánek. Z hľadiska typu investorov si cenné papiere delili najmä banky, fondy a poisťovne. Celkový dopyt po emisii dosiahol dve miliardy eur, záujem o ňu prejavilo približne 125 investorov.

Slovensko zatiaľ emitovalo v zahraničí dlhopisy so splatnosťou najviac 15 rokov, plány požičať si na dlhšie obdobie podľa Bytčánka oddialia hospodárska kríza. Štátny dlhopis so splatnosťou na dve desaťročia zatiaľ agentúra umiestnila len na domácom trhu. „Ak by nedošla kríza (…) už o takomto čase by sme 20-ročný dlhopis mali aj na európskom trhu,“ myslí si šéf ARDAL-u. Agentúra by mohla emitovať takéto dlhopisy v zahraničí o štyri až päť rokov, odhadol Bytčánek. Krajiny západnej Európy podľa neho bežne vydávajú dlhopisy s 50-ročnou splatnosťou.

27 debata chyba