České diaľnice potrebujú PPP projekty, zhodujú sa politické strany

Súkromný kapitál v rámci projektov PPP (Public Private Partnership) sa má stať hlavnou hybnou silou pri dostavbe českých diaľnic. Zhodujú sa na tom české politické strany, ktoré majú šancu dostať sa do snemovne.

15.04.2010 16:50
Česká koruna, mena Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa dopravného experta ODS Petra Bendla české dopravné staviteľstvo bude v najbližších rokoch zápasiť s nedostatkom peňazí a bez súkromného kapitálu sa zrejme nezaobíde. S tým súhlasí aj česká sociálna demokracia – projekty PPP majú byť okrem štátneho rozpočtu a mýtneho tretím pilierom financovania diaľnic.

Proti PPP projektom v princípe nie je ani KSČM, ktorá však varuje, „aby dlhová služba nebola do budúcnosti pre českú ekonomiku smrtiaca“.

Ak bude pri moci Strana zelených, TOP 09 alebo KSČM, dopravcovia budú zrejme musieť platiť mýto aj nakrajských a okresných cestách. TOP 09 by však zároveň podnikateľom zrušila cestnú daň. Zelení chcú dať časť výnosov z mýtneho na železnice.

ČSSD plošné mýto pripúšťa pri kamiónoch nad 12 ton, za určitých podmienok. Sociálni demokrati ako jediní otvorene hovoria o zvýšení doterajších mýtnych sadzieb na diaľniciach. Proti plošnému mýtu je KDU-ČSL.

debata chyba