Proti Seagle Air sa vzopreli zamestnanci

Zamestnanci leteckej spoločnosti Seagle Air podali na Generálnu prokuratúru hromadné trestné oznámenie za nevyplatenie miezd zamestnávateľom. Upodozrievajú ju aj z nekalej činnosti.

04.04.2010 12:30
Seagle Air Foto:
Seagle Air
debata

Seagle Air dlhuje zamestnancom viac ako 2,5 milióna eur. Tieto dlhy siahajú až k augustu minulého roka. Seagle Air požiadala o pomoc premiéra Roberta Fica a predsedu Národnej rady Pavla Pašku.

„Zamestnanci aerolínií prichádzajú o autá, byty a domy. Nájsť si prácu v oblasti letectva je totiž veľmi ťažké, zvlášť v tomto období. Seagle Air so zamestnancami vôbec nekomunikuje a zamestnancom tak už došla všetka trpezlivosť s čakaním na výplaty,“ zdôvodnili zástupcovia pracovníkov Seagle Air podanie hromadného trestného oznámenia.

Pracovníci Seagle Air kritizujú aj to, že konkurz spoločnosti stále nie je vyhlásený. Podanie návrhu na vyhlásenie konkurzu im sťažuje zákon o konkurze a reštrukturalizácii. Zamestnancom znemožňuje podať návrh na vyhlásenie konkurzu. Novelu zákona, ktorá by pracovníkom umožnila iniciovať vyhlásenie konkurzu, prezident Ivan Gašparovič nepodpísal a vrátil parlamentu. "

„Zamestnanci tak opätovne strácajú šancu dostať sa k svojim nevyplateným mzdám,“ hovoria zástupcovia zamestnancov Michal Kutlík a Slávka Hubináková.

Seagle Air pre i nančné problémy vlani v októbri zastavila chartrové lety a v decembri prišla aj o licenciu na leteckú dopravu. Príčinou zrušenia charterových letov Seagle Air bolo nesplnenie kontraktu s talianskym partnerom SkyOne Italy Airlines na prenájom troch lietadiel aj s posádkou na zimné obdobie, keď sú chartery na Slovensku málo využívané.

Kontrakt medzi Seagle Air a SkyOne Italy Airlines podpísali firmy na päťročné obdobie v hodnote 72 miliónov eur s možnosťou predĺženia na ďalších päť rokov.

debata chyba