Za výpadok daňového portálu žalujú daniari dodávateľa softvéru

Daňové riaditeľstvo SR podalo žalobu na dodávateľa aplikačného softvéru - spoločnosť Novitech Tax - v súvislosti s nefunkčnosťou daňového portálu.

01.04.2010 12:50
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Generálny riaditeľ Daňového riaditeľstva SR Igor Šulaj predbežne odhadol škody spôsobené nefunkčnosťou systému na niekoľko stotisíc eur. Zároveň uviedol, že na post šéfa daňovej správy kvôli nefunkčnosti systému nebude abdikovať. Podľa neho bola totiž daňová správa len užívateľom systému a softvér, za ktorý zaplatila, mal byť funkčný.

Daňová správa konštatovala zodpovednosť za nefunkčnosť internetového portálu eTAX na strane dodávateľa softvéru tento týždeň. Ako vo svojom vyhlásení uviedla, vychádzala z analýzy, ktorú si dala vypracovať u nezávislého audítora KPMG. Analýza konštatovala, že problém je na strane dodávateľa aplikačného softvéru, teda spoločnosti Novitech Tax.

Dodávateľ Novitech Tax už od roku 1992 vyhotovuje, upravuje a rozširuje aplikačné programové vybavenie daňového informačného systému, do ktorého je zahrnutý aj internetový portál eTAX, pričom náklady daňovej správy na programové vybavenie dosiahli 48 mil. eur. Portál bol obstaraný v roku 2004. Celková hodnota daňového portálu je 3 mil. eur. Portál mal v roku 2004 byť funkčný pre 774 768 subjektov, koncom marca však podľa daňového riaditeľstva nebol funkčný ani pre 27 000 registro­vaných subjektov čo je 3,62 % z roku 2004.

debata chyba