Slovenské elektrárne budú musieť vyrábať energiu z domáceho uhlia

Slovenské elektrárne (SE) budú musieť v Novákoch naďalej vyrábať elektrinu a teplo z domáceho uhlia v objemoch, ktoré každoročne určí štát.

19.01.2010 11:52
debata

O predĺžení obdobia produkcie v takzvanom všeobecnom hospodárskom záujme s výhľadom do roku 2035 v utorok rozhodla vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Mechanizmus, ktorý okrem iného podporuje zamestnanosť v banských regiónoch, sa na Slovensku uplatňuje od roku 2005.

„Hlavným dôvodom na predloženie tohto návrhu je potreba udržať bezpečnosť dodávok elektriny na Slovensku,“ napísalo ministerstvo hospodárstva v predkladacej správe k materiálu. Nemenej významné je tiež udržanie zamestnanosti v regiónoch s ťažbou uhlia, zvlášť v čase finančnej a hospodárskej krízy, dodal úrad.

Na Slovensku sa v ostatných rokoch spotrebovali približne tri milióny ton hnedého uhlia ročne, z toho asi dve tretiny v režime všeobecného hospodárskeho záujmu. Schválený návrh počíta s približne rovnakým množstvom povinnej spotreby aj v ďalšom období. Na budúci rok by sa takýmto spôsobom malo vyrobiť viac ako 2000 gigawatthodín (GWh) elektriny, od roku 2015 sa má produkcia ustáliť na 1684 GWh ročne.

Produkcia Elektrárne Nováky (ENO) pokrýva asi šesť až osem percent ročnej spotreby elektriny na Slovensku, ktorá v uplynulých rokoch dosiahla do 30.000 GWh. Hlavným dodávateľom uhlia sú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), ktoré zamestnávajú tisícky baníkov. Predĺženie všeobecného hospodárskeho záujmu počíta aj s modernizáciou ENO, ktorú prevádzkujú SE pod kontrolou talianskeho koncernu Enel.

debata chyba