Ficova podmienka pre dopravcov platí. Rokovanie až po blokáde

Premiér Robert Fico prijme protestujúcich dopravcov, ak skončia blokádu Bratislavy. Zároveň zvoláva stretnutie, kde by sa mohlo hovoriť aj o kompenzáciách za mýto. Uviedol to v relácii STV O päť minút 12.

10.01.2010 13:06 , aktualizované: 18:06
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Mýto podľa premiéra funguje, hoci má pôrodné bolesti. Problém protestov vidí premiér v tom, že za mýto je treba platiť. „Všetky problémy spočívajú v tom, že mýto je kruté, musíte zaplatiť za to, čo prejdete,“ uviedol.

„Ľudí, ktorí stoja v Bratislave, si vážim, sú to ťažko pracujúci ľudia,“ povedal. Odmietol použitie sily proti nim. Premiér však stále trvá na svojej požiadavke, aby kamionisti neblokovali ulice Bratislavy a ďalších miest. Ak bude táto podmienka splnená, rád ich podľa vlastných slov príjme v pondelok na Úrade vlády.

Rozlišujem zahraničných a domácich dopravcov, uviedol Fico. Zahraniční, ktorí ničia slovenské cesty, musia platiť, uviedol. Platiť budú aj vnútroštátní dopravcovia. V prípade domácich však premiér hovoril o ochote hľadať možnosti kompenzácie.

Povedal, že sa pripravuje veľké rokovanie so sociálnymi partnermi – zamestnávateľmi, od­borármi – oficiálnym zástupcom autodpravcov ČESMAD-om, samosprávami v podobe ZMOS-u, Národnou diaľničnou spoločnosťou i ministerstvami financií a dopravy na ktorom by sa malo hovoriť aj o kompenzáciách za zvýšené náklady kvôli mýtu. Práve preto na rokovanie budú prizvaní aj zástupcovia Slovnaftu, naznačil premiér. Stretnutie by sa malo konať v pondelok o 15.00 h.

Premiér práve toto stretnutie považuje za také, ktoré môže priniesť konkrétne výsledky. Protestujúcich môže prijať ako jednotlivcov a vypočuť si ich problémy, ale posun očakáva na oficiálnych rokovaniach.

Kolónu desiatok kamiónov od štvrtka blokovalo niekoľko policajných áut, ktoré sa v nedeľu popoludní z miesta stiahli. „Kamiónom sme umožnili prejazd. Je to z dôvodu, aby mohli splniť požiadavku premiéra,“ povedal hovorca bratislavského krajského policajného riaditeľstva František Peczár. Predstavitelia dopravcov by mali o ďalšom postupe rozhodnúť neskôr popoludní (viac v článku Polícia chcela uvoľniť blokádu, kamionistov podporí aj Ďurkovský).

debata chyba