Fico podmienil stretnutie s dopravcami skončením protestov

Protest dopravcov v Bratislave stále pokračuje, kamióny sú na viacerých miestach Bratislavy. Protestujú aj v Košiciach. Premiér Fico podmienil stretnutie s nimi ukončením protestov.

08.01.2010 11:54 , aktualizované: 14:11
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Premiér Robert Fico (Smer-SD) podmienil stretnutie s dopravcami nespokojnými so systémom výberu mýta ukončením ich protestov. Informovala o tom v piatok hovorkyňa predsedu vlády Silvia Glendová.

Kamionisti od štvrtka blokujú dôležitú dopravnú tepnu vo východnej časti Bratislavy. Pokúsili sa tiež spomaliť premávku na mestskej magistrále, ktorá je súčasťou diaľničného ťahu na sever krajiny, ako aj do Rakúska a Maďarska. Dopravcovia majú o ďalšom postupe informovať podvečer.

Nákladní cestní dopravcovia protesty odôvodnili tým, že mýto im zvyšuje náklady. Systém je podľa nich navyše nepripravený, keď v niekoľkých prípadoch údajne nesprávne účtoval poplatky za prejazd po diaľniciach či ďalších cestách. Ich požiadavky, medzi ktoré zaradili tiež zníženie sadzby spotrebnej dane na pohonné hmoty, už skôr odmietol minister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD). Dopravcovia preto vyzvali Fica, aby sa s nimi v piatok stretol.

Premiér je podľa Glendovej pripravený zorganizovať stretnutie s dopravcami, ministrom dopravy a prevádzkovateľom mýta v pondelok za predpokladu, že kamionisti „ukončia všetky aktivity, ktoré znepríjemňujú život verejnosti“.

„Budeme hľadať riešenie, ako s touto podmienkou, ktorú pán premiér postavil, ďalej naložíme,“ povedal zástupca Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Jaroslav Polaček. Predpokladá, že o ďalšom postupe nespokojných dopravcov by mala únia rozhodnúť v popoludňajších hodinách. Formujúca sa únia vo štvrtok prevzala organizáciu postupu autodopravcov, ktorí vraj pôvodne spontánne zamierili protestovať do hlavného mesta.

Nový spôsob úhrady za používanie slovenských ciest nákladnými autami s hmotnosťou nad 3,5 tony a autobusmi spôsobil tiež dlhé kolóny na hraniciach, kde najmä zahraniční vodiči niekoľko hodín čakali na zakúpenie potrebného prístroja na zapojenie do systému. Najviac postihnutý bol kysucký hraničný priechod s Českom Svrčinovec-Mosty u Jablunkova.

debata chyba