Blokáda časti Bratislavy kamiónmi pokračuje

Nespokojní nákladní dopravcovia v piatok rozšírili blokádu na kľúčovej ceste na východe Bratislavy. Dopoludnia musela polícia na Rožňavskej ulici uzavrieť aj pruh v smere z centra mesta, informovala polícia. Nákladní dopravcovia tak pokračujú vo svojom proteste proti novému systému elektronického mýta, dnes sa tiež chceli stretnúť s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Ten však podmienil schôdzku ukončením protestov.

08.01.2010 09:05 , aktualizované: 11:58
Kamióny blokujú Rožňavskú Foto:
Rad kamiónov na Rožňavskej ulici.
debata

Rožňavskú ulicu zatarasili nákladné autá v smere do centra vo štvrtok ráno. Šoféri dnes dopoludnia podľa polície prešli aj na druhú stranu ulice a zablokovali oba jazdné pruhy v smere do i von z mesta.

„Je úplne uzavretá Rožňavská ulica. Križovatku Rožňavská – Trnavská Tomášikova riadi bratislavská dopravná polícia. Okrem Rožňavskej ulice, ktorú kvôli blokácii kamionistov odkláňame na priľahlé komunikácie, je v Bratislave situácia pokojná a všetky cesty sú prejazdné,“ poznamenal hovorca krajského riaditeľstva polície v Bratislave František Peczár. V okolí Rožňavskej ulice sa podľa zistení ČTK tvorili dopravné zápchy.

O blokádu sa dopravcovia pokúsili aj na mestskej magistrále, ktorá je súčasťou diaľničného ťahu na sever Slovenska. Na ceste sa podľa skorších informácií tri kamióny pohybovali vedľa seba približne desaťkilometrovou rýchlosťou. Polícia ich podľa Peczára odstavila, a obchvat je tak prejazdný. Podľa Stella Centra mapujúceho dopravu na cestách kamionisti v ďalších slovenských mestách zatiaľ problémy na cestách nespôsobili.

Dopravcovia tvrdia, že elektronické mýto, ktoré Slovensko zaviedlo od 1. januára pre vozidlá nad 3,5 tony, je nepripravené a zvyšuje im náklady. Sťažujú sa, že platia za niektoré úseky aj dvakrát. Žiadajú pozastavenie prevádzky mýta, prehodnotenie spoplatnených úsekov, zníženie spotrebnej dane z pohonných hmôt a dane z motorových vozidiel, ako aj označenie úsekov podliehajúcich mýtu dopravnými značkami.

Nové mýto vyvolalo aj zápchy na hraniciach, kde najmä zahraniční vodiči niekoľko hodín čakali na palubné jednotky. Najviac postihnutý bol kysucký hraničný priechod s Českom Svrčinovec-Mosty u Jablunkova. Podľa českej polície tam aj dnes čaká asi stovka kamiónov v 1,5-kilometrovej kolóne.

debata chyba