Vážny preverí poplatky za montáže prístrojov na mýto

Minister dopravy Ľubomír Vážny prešetrí výšku poplatkov, ktoré musia hradiť vodiči za montovanie palubných jednotiek do áut.

17.12.2009 15:06
OBU jednotka, mytny system, myto, palubná jednotka Foto:
Namontovanie palubnej jednotky do auta stojí 160,5 €.
debata

Sú potrebné na počítanie najazdených kilometrov po spoplatnených cestách. Od januára si ich musia dať do kabín všetky kamióny, nákladné autá a autobusy nad 3,5 tony. Pevné namontovanie prístroja však stojí 160,5 eura, čiže 4 835 korún.

„Zarazila ma výška ceny. Dal som ju analyzovať, mali by mi predložiť nákladové položky, aby som ju vedel posúdiť,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády minister Vážny. V prípade, že chcú autá platiť za mýto dodatočne, čiže faktúrami, majú pevnú montáž povinnú. Inak si môžu jednotku zapojiť do výstupu pre zapaľovač. „Pre mňa je tiež stále otáznikom, prečo musí byť pri dodatočnom spôsobe platby montáž povinná,“ doplnil Vážny.

Proti vysokým cenám za pripojenie prístrojov na mýto sa ozvalo najmä české združenie dopravcov Česmad Bohemia. „V Česku platíme len zálohu za jednotku 1 500 korún (asi 50 eur), ale montuje si ju každý sám. Aj slovenské zariadenie by si mohli dopravcovia pripevňovať svojpomocne alebo vo vlastných servisoch a zaplatili by podstatne menej,“ vysvetlil Martin Felix, hovorca českého združenia Česmad.

Podľa neho by prípadne problém vyriešilo, keby pri dodatočnom platení za mýto nemuseli byť jednotky namontované napevno. Pripevňovanie palubných jednotiek zabezpečuje na Slovensku výhradne slovenské združenie dopravcov Česmad Slovakia.

„V cene je zarátaná montáž, náklady na montážne sady, prevádzka celého informačného systému a tiež marža. Ale tá začne plynúť až po namontovaní 20–tisíc jednotiek do áut,“ dodal Peter Halabrín, predseda slovenského združenia Česmad.

debata chyba