Financie na odvody za 60-percentných sú vo hviezdach

Najúčinnejší liek, ktorý zachránil tohto roku podľa rezortu práce už viac ako 40-tisíc miest, možno na budúci rok stroskotá.

23.11.2009 05:56
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Firmy varujú, že už nebudú môcť využívať štátne peniaze na preplácanie odvodov, ak zamestnanca neprepustia, ale nechajú doma na 60 percentách z platu. Ministerka práce Viera Tomanová totiž pripravila novú podmienku. Fabriky by mali pracovníkov, ktorých majú bez pracovnej náplne, dennodenne vzdelávať.

„Ak sa nezmení zákon o verejnom obstarávaní, vybrať narýchlo školiteľa nie je reálne,“ upozornil Ondrej Matejka, právny expert Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Podľa šéfa asociácie Tomáša Malatinského zatiaľ s firmami o otázke školení nikto nehovoril. „Je pritom otázne, či sa dá zorganizovať školenie s následným uplatnením zamestnanca pre potreby firmy,“ dodal Malatinský.

Podľa Michala Páleníka z Inštitútu zamestnanosti je však lepšie, aby sa zamestnanci vzdelávali, ako by mali jednoducho sedieť doma. Pripustil však, že podniky môžu mať so školeniami problém. „Bude závisieť od rezortu práce, ako nastaví administratívnu náročnosť pri školeniach. Ak bude napríklad požadovať akreditovaných školiteľov, pre podniky to bude zložitejšie,“ dodal Páleník.

Školenia budú podľa Tomanovej rezortu podmienkou na to, aby takmer 15 miliónov eur (450 miliónov korún) za preplácanie odvodov zaplatil Európsky sociálny fond. Zatiahnuť by mal aj náklady na školenia. Ministerstvo financií však v rámci pripomienok k pripravovaným zmenám upozornilo, že odvody sa z európskych peňazí preplácať nedajú.

debata chyba