Slovensko a Nemecko majú to najhoršie zrejme za sebou

Slovenská ekonomika má podľa Národnej banky Slovenska to najhoršie už za sebou. Hoci dosiahla v druhom štvrťroku ešte očakávaný medziročný prepad, v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka už rástla. Z toho vyplýva, že na lokálne dno ekonomika pravdepodobne dopadla v prvom štvrťroku 2009, uvádza banka v zhrnutí hospodárskeho vývoja. Z najhoršieho sa dostala už aj najsilnejšia európska ekonomika Nemecko.

26.08.2009 11:44
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata

Štatistici v polovici augusta zverejnili odhad vývoja slovenskej ekonomiky v druhom štvrťroku tohto roka. Podľa neho by malo hospodárstvo spadnúť v porovnaní s minulým rokom o 5,3 percenta. Ak sa toto číslo potvrdí, znamenalo by to, že pád sa zmiernil oproti prvým trom mesiacom, keď bol 5,6-percentný.

Zverejnené údaje sa budú ešte spresňovať začiatkom septembra tohto roka, keď by mal štatistický úrad zverejniť aj podrobnú štruktúru hrubého domáceho produktu za druhý štvrťrok.

Recesia sa pritom väčšinou určuje ako pokles hrubého domáceho produktu dva štvrťroky za sebou. Z prepadu sa tak zrejme dostáva aj nemecká ekonomika. V druhom štvrťroku totiž vzrástla o 0,3 percenta v porovnaní s prvými tromi mesiacmi roka. Oproti minulému roku však dosahuje prepad o 7,1 percenta po poklese 6,4 percenta v prvých troch mesiacoch roka.

Nemecko sa z recesie dostalo napriek výraznému poklesu zásob. Ich doplňovanie v nasledujúcom období však môže na druhej strane podľa analytikov zabezpečiť rýchlejší hospodársky rast ako v druhom štvrťroku. ,,Taký silný pokles zásob naznačuje, že ich bude nutné zase obnoviť. Tým sa podporí výroba," povedal Jürgen Michels, ekonóm finančného ústavu Citigroup.

Väčšina pozorovateľov však upozorňuje, že ekonomike v druhom štvrťroku veľmi pomohli vládne protikrízové opatrenia, napríklad takzvané šrotovné. Podporilo predaj nových a úspornejších áut, ak si ľudia nechali staré vozidlá zošrotovať.

"Napriek týmto priaznivým údajom má nemecká ekonomika ešte stále problémy a je na infúziách, ktoré jej poskytujú politici, podotkol Carsten Brzeski, analytik spoločnosti ING Financial Markets.

debata chyba