Nevôľa vlády šetriť bude stáť Slovensko miliardy eur

Neschopnosť šetriť v čase krízy vyjde kabinet Roberta Fica draho. Už tento rok bude minister financií Ján Počiatek podľa prepočtov UniCredit Bank potrebovať 2,3 miliardy eur (takmer 70 miliárd korún) navyše na prefinancovanie diery vo verejných financiách, ktoré si bude musieť požičať.

04.07.2009 12:35
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Tá by sa pre výpadok príjmov z daní a odvodov mohla vyšplhať na 3 až 4 miliardy eur. Dodatočnému výdavku sa môže vláda vyhnúť len prijatím razantných opatrení na šetrenie.

"Na úsporách priebežne pracujeme, snažíme sa šetriť najmä pri verejnom obstarávaní. Konkrétne opatrenia predstavíme zhruba na jeseň, keď ministerstvo predloží návrh na zmenu tohtoročného rozpočtu. Do konca roka by sme chceli usporiť rádovo miliardy korún. Nemali by sa kupovať autá, obmedzia sa rekonštrukcie,“ tvrdí hovorca rezortu financií Miroslav Šmál.

Šetrenie však doteraz nie je vidieť. Opozícia vláde opakovane vyčíta predražené tendre napríklad na elektronické mýto či „nástenkový tender“ v súvislosti s eurofondmi. Mínus v štátnom rozpočte dosiahol za pol roka hranicu, ktorú si štát predsavzal neprekročiť za celý rok. Pre krízu totiž netečú do rozpočtu najmä peniaze z daní, s ktorými vláda počítala.

Za celý rok by podľa najnovších odhadov rezortu financií malo štátu na daniach a odvodoch prísť o 2,5 miliardy eur menej, ako pôvodne očakával.

"Ak sa neurobia razantné opatrenia, schodok vo verejných financiách bude medzi 5 až 6 percentami výkonu ekonomiky, bližšie k šiestim percentám. Potreba financovania schodku stúpne o vyše dve miliardy eur nad rámec toho, čo plánoval rozpočet,“ skonštatoval Ján Tóth, hlavný ekonóm UniCredit Bank.

Ak štát nezačne šetriť a nepokúsi sa zmenšiť dieru vo verejných financiách z odhadovaných zhruba šiestich percent, necelé tri miliardy eur navyše bude podľa neho potrebovať na jej financovanie aj v roku 2010.

O rok neskôr by si vyžiadal schodok cez tri miliardy eur navyše a v roku 2012 približne 3,6 miliardy eur. Menej peňazí by tak vláde zostávalo napríklad na zdravotníctvo, školstvo či stavbu diaľnic.

Kríza bude odhrýzať z rozpočtu Počiatkovi aj v najbližších rokoch. Menej do štátneho vrecka bude zrejme tiecť z firemných daní aj z dane z pridanej hodnoty. Štát bude mať okrem toho vyššie výdavky v súvislosti s rastúcim počtom nezamestnaných.

Rezort financií očakáva, že budúci rok by na daniach a odvodoch malo oproti pôvodným odhadom pritiecť do verejných financiách takmer o štyri miliardy eur menej. V roku 2011 by sa výpadok mohol prehĺbiť na vyše 4,7 miliardy eur.

debata chyba