Ak nebudú peniaze na PPP projekty, štát bude hľadať ďalšie možnosti

Ak sa nepodarí finančne uzatvoriť diaľničné projekty verejno-súkromného partnerstva (PPP) v predpokladanom časovom horizonte, potom bude ministerstvo financií spoločne s ministerstvom dopravy a vládou hľadať alternatívy na ich realizáciu.

01.07.2009 14:01
debata

Na problémy so zabezpečením financovania úsekov diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1 zo súkromných zdrojov v rámci PPP projektov poukazuje informácia vládneho splnomocnenca pre diaľnice a rýchlostné komunikácie Igora Chomu. Vláda na stredajšom zasadnutí vzala na vedomie materiál o postupe prípravy, výstavby a financovania nadradenej cestnej dopravnej infraštruktúry.

„V porovnaní s minulosťou sa v dôsledku finančnej krízy výrazne znížil záujem komerčných bánk financovať dlhodobé projekty, medzi ktoré patria aj diaľničné PPP projekty,“ uvádza ďalej Choma v uvedenej správe. Ministerstvo financií bude v dôsledku celosvetovej finančnej krízy a s ňou súvisiaceho prepadu slovenskej ekonomiky prehodnocovať k septembru tohto roku štátny rozpočet. V prípade potreby bude podľa správy na zmeny reagovať aj diaľničný program. To však už bude súčasťou ďalšej správy o plnení Programu prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2007 až 2010, ktorý má byť predložený na rokovanie vlády do konca októbra tohto roka.

debata chyba