Slovensko klesne hlbšie, než hovorili prognózy

Štatistický úrad prognózuje celoročný pokles hospodárstva Slovenska na úrovni 3,5 percenta. NBS i vláda však už teraz pripúťajú, že štatistici sú optimisti.

03.06.2009 14:21
percento, znak Foto:
Ilustračné foto
debata

Ľudia zo Štatistického úradu SR sú prílišní optimisti. Aj takto ohodnotili v stredu zverejnené prognózy úradu, ktorý predpovedá Slovensku v tomto roku hospodársky pokles o 3,5 percenta, minister financií Ján Počiatek ako aj guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko.

Obe tieto inštitúcie majú pritom v súčasnosti prognózy, ktoré sú naopak pozitívnejšie, už onedlho ich však budú revidovať smerom nadol. „To mínus 3,5 percenta je možno troška optimistickejší pohľad. Ale Štatistický úrad určite má na to svoje metódy, akými to hodnotí,“ konštatoval Šramko.

Centrálna banka v poslednej prognóze predikovala Slovensku v tomto roku pokles ekonomiky o 2,4 percenta, nová prognóza by však už mala uvádzať čísla horšie, ako zverejnili štatistici. „V tomto mesiaci prídeme s naším novým odhadom. Aj to posledné naše hodnotenie končilo s tým, že stále vidíme riziko znižovania hrubého domáceho produktu,“ dodal guvernér. Napriek tomu však podporil názor štatistického úradu, že k rastu by sa Slovensko mohlo priblížiť koncom tohto roka.

Podobne sa k prognóze štatistikov postavil aj minister financií Ján Počiatek. „Ten celoročný odhad je trošku optimistický. Myslíme si, že to bude trošku horšie,“ povedal po stredajšom rokovaní vlády. Práve ministerstvo financií pritom už celé mesiace čelí kritike, že ako jediné pracuje ešte s prognózami, ktoré na tento rok hovoria o hospodárskom raste na úrovni 2,4 percenta.

„Práve teraz prebieha aktualizácia našej prognózy, ktorá bude hotová v priebehu najbližších týždňov. Na základe toho vyjdeme aj s východiskami rozpočtu na budúci rok a samozrejme s nevyhnutnou úpravou rozpočtu na tento rok,“ konštatoval.

Minister však zopakoval, že priestor na väčšie škrtanie v rozpočtoch kapitol už tento rok nájde ťažko, dôležité je preto podľa neho skôr sústrediť sa na rozpočty ďalšie.

„V tejto situácii je dôležitejšie zamýšľať sa nad tým, ako budú vyzerať budúce roky, ako tento rok konkrétne,“ povedal minister s tým, že aj pre európske inštitúcie je teraz skôr dôležitejšie, s akým plánom konsolidácie po roku 2009 v ďalších rokoch vlády prídu. V tejto súvislosti minister nevylúčil v budúcnosti ani šetrenie na platoch vo verejnej správe a ich zmrazenie v budúcom roku. „Nepriamo by som to pripustil,“ dodal Počiatek.

ŠÚ prognózuje prepad slovenského hospodárstva za celý tento rok o 3,5 percenta. Vyprodukovať by sa tak mal v tomto roku HDP v objeme 66,3 miliardy eur. Vyplýva to z prognózy vývoja vybraných ukazovateľov na rok 2009, ktoré úrad zverejnil v stredu. Inštitút informatiky a štatistiky (Infostat) pri Štatistickom úrade SR je mierne optimistickejší a predpovedá, že HDP Slovenska v tomto roku medziročne poklesne o 3,3 percenta.

debata chyba