Slovensko a ČEZ podpísali zmluvu o novej jadrovej elektrárni

Energetická spoločnosť ČEZ sa stala oficiálnym partnerom výstavby nového bloku jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. V spoločnom podniku bude mať slovenská štátna JAVYS (Jadrová a vyraďovacia spoločnosť) 51-percentný podiel, český ČEZ 49-percentný.

29.05.2009 12:03 , aktualizované: 12:19
debata

Konkrétny výkon jadrovej elektrárne a suma, ktorá bude potrebná na výstavbu, vyplynie až zo štúdie realizovateľnosti, ktorá by mala byť hotová na konci roku 2010.

„Manažérska kontrola spoločnosti bude fungovať na princípe rovnosti oboch partnerov, ktorý sa premieta do všetkých orgánov spoločnosti, predseda predstavenstva bude však volený spomedzi zástupcov JAVYS,“ uviedol hovorca JAVYS Dobroslav Dobák.

„Účelom štúdie realizovateľnosti je preskúmanie podmienok lokality, zhodnotenie vhodnosti jednotlivých dostupných technológií pre danú lokalitu, popis organizácie projektu či obchodné zabezpečenie, financovanie a ekonomické hodnotenie projektu,“ dodal Dobák.

Rozhodnutie, že strategickým partnerom pri stavbe novej jadrovej elektrárne bude ČEZ, padlo na konci minulého roku. Slovenská vláda vybrala ČEZ priamym zadaním, bez výberového konania. To napadla slovenská opozícia, ako aj mimovládna „zelená“ organizácia Greenpeace, ktorá požiadala Európsku komisiu o prešetrenie, či postup slovenskej vlády nie je v rozpore s legislatívou Európskej únie. Podľa slovenského ministerstva hospodárstva zákon nebol porušený.

Výstavba novej jadrovej elektrárne by si mala vyžiadať podľa slov ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka od 4 do 6 mld. eur. Prípravné práce by pritom mali stáť približne 232,357 mil. eur. Aký druh jadrovej elektrárne by sa mal postaviť v Jaslovských Bohuniciach, a aký by mala mať výkon, zatiaľ ešte rezort hospodárstva nespresnil, rozhodnúť by sa o tom malo v októbri 2010 na základe štúdie realizovateľnosti. Nová jadrová elektráreň by mala byť postavená do roku 2020, pričom prípravná fáza by mala trvať do roku 2014, kedy by sa mala začať aj jej výstavba.

„Historické väzby, ktoré majú slovenská a česká energetika a jadrový priemysel oboch krajín vôbec, sú iste jedny z najužších v celej Európe. Dnešným dňom tieto väzby ďalej posilníme novým projektom výstavby jadrovej elektrárne, ktorá navyše významne prispeje k posilneniu energetickej nezávislosti Slovenska a významne zmierni deficit výrobných kapacít elektriny na Slovensku,“ uviedol generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti JAVYS Ján Valko.

„Je pre nás cťou byť partnerom, ktorého si slovenská vláda vybrala na výstavbu jadrového zdroja na Slovensku. Dnešný podpis akcionárskej zmluvy otvára ďalší z projektov, ktorým sa na Slovensku môžeme viacej angažovať v energetickom sektore. Jadrová energetika je navyše zdrojom vysoko ekologickým i ekonomickým, obe krajiny dlhodobo jadrovú energetiku využívajú a disponujú vynikajúcimi odborníkmi na túto oblasť, toto partnerstvo tak prinesie synergiu pre obe strany,“ dodal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČEZ Martin Roman.

debata chyba