V USA i Nemecku sú plní nádeje: Čoskoro sa odrazíme od dna

Ekonomika Spojených štátov sa už takmer odrazila od dna a prestala vyvolávať dojem, že padá voľným pádom, uviedol v nedeľu šéf rozpočtovej kancelárie Bieleho domu Peter Orszag. Aj nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že nemecká ekonomika čoskoro dosiahne dno poklesu.

17.05.2009 20:14
Peniaze, svet, mena, dolár, euro, jen Foto:
Ilustračné foto
debata

Orszag upozornil, že s oživovaním americkej ekonomiky počas budúcich mesiacov sa bude tiež znižovať rozpočtový deficit USA. Dodal, že plán amerického prezidenta Baracka Obamu poskytnúť zdravotnú starostlivosť miliónom nepoistených Američanov rozpočtový deficit v krátkom čase nezvýši. Dokonca v budúcich rokoch by ho mal znížiť.

Hrubý domáci produkt Spojených štátov sa v I. štvrťroku medziročne znížil o 6,1 percenta po prepade o 6,3 percenta v predchádzajúcich troch mesiacoch. Najväčšia ekonomika sveta tak klesala už tretí štvrťrok za sebou, čo sa stalo prvýkrát od poklesu v rokoch 1974 až 1975.

Spolkový štatistický úrad tento týždeň oznámil, že nemecký hrubý domáci produkt sa v prvom štvrťroku prepadol o rekordných 3,8 percenta oproti predchádzajúcemu kvartálu. Nemecká vláda koncom minulého mesiaca predpovedala, že najväčšia európska ekonomika sa v tomto roku prepadne asi o šesť percent.

debata chyba