Kríza vyrazila slovenskej ekonomike dych

Slovenskému tigrovi kríza prudko podlomila nohy. Prezývku, ktorú krajina kedysi v zahraničí získala pre rekordné rasty, si už nezaslúži.

16.05.2009 08:33
Graf, ekonomika, okuliare, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Ekonomika sa za prvé tri mesiace tohto roka v porovnaní s vlaňajším prvým štvrťrokom prepadla najviac za takmer desať rokov. Predbežný odhad Štatistického úradu hovorí o mínuse 5,4 percenta, v horšom stave bolo hospodárstvo naposledy na konci roku 1999.

Výroba v slovenských fabrikách sa v prvých troch mesiacoch roka zasekla, spoločnosti prestali investovať a aj ľudia míňali menej peňazí. Pre odstávky podnikov mnohí zarábajú menej, tisícky ich prišli o prácu. V prvom štvrťroku bolo podľa štatistikov v hospodárstve zamestnaných necelých 2,2 milióna Slovákov. To je o 0,4 percenta menej ako v rovnakom období vlani.

V horšej situácii ako Slovensko sú v Európe už len pobaltské ekonomiky a Rumunsko, o čosi výraznejšie sa prepadáva ešte aj Nemecko s Talianskom. Susedom Slovenska kríza ublížila menej, napríklad Česi skončili v mínuse 3,4 percenta.

Ekonomické počasie v Európe
Eko počasie Ekonomické počasie v Európe

(kliknutím zväčšíte)

„Na Slovensku mohol byť prepad umocnený aj odstávkou plynu v úvode roka. Česká ekonomika navyše vďaka výrobe malých a stredných áut celkom dobre využíva šrotovné v Nemecku, vo Francúzsku a v okolitých európskych štátoch,“ zhodnotila analytička Helena Horská z českej Raiffeisen Bank.

Po zlom úvode roka by v druhom štvrťroku mohlo podľa nej prísť k zlepšeniu. Veľký otáznik však visí nad druhým tohtoročným polrokom. „Vypadne efekt šrotovného a bude nutné, aby nastúpil iný impulz. Ak sa svetová ekonomika rozbehne v priebehu leta a jesene, podporí to naše krajiny. Ak sa tak nestane, po spľasnutí šrotovného môže nastať zase pomerne hlboký prepad v treťom štvrťroku,“ upozornila Horská.

Čo prináša kríza
mínusy
desaťtisíce ľudí na Slovensku prídu o prácu
mnohým klesajú platy – firmy totiž nemajú objednávky, krátia výrobu a zamestnanci dostávajú voľno
škrtnuté sú prémie či trináste platy
ľudia môžu mať problémy splácať hypotéky, spotrebné úvery či kreditné karty
plusy
obchodníci sa snažia zákazníkov prilákať na rôzne zľavy, ceny v predajniach klesajú

Hoci ekonomika v úvode roka už možno spadla na dno a postupne sa začne oživovať, ľudí ešte najhoršie len čaká. V prvej fáze sa kríza dramaticky zahryzla do exportu a výroby, až s oneskorením však zasiahne príjmy domácností a ich spotrebu.

„Výsledok ekonomiky v prvom štvrťroku naznačuje v ďalších mesiacoch tlak na zvyšovanie nezamestnanosti, zmrazovanie miezd a znižovanie odmien,“ myslí si Ján Tóth, hlavný ekonóm UniCredit Bank.

Pravdepodobnosť, že niekto z rodiny príde o zamestnanie, je podľa Horskej vyššia ako pôvodné predpoklady. Krajiny totiž upadajú prudšie. Zlepšenie na trhu práce sa pritom dá očakávať najskôr v priebehu roku 2010.

Firmy totiž budú na postupné opätovné rozbehnutie produkcie využívať najprv pracovníkov, ktorých na ulicu nevyhodili. Až keď tí budú pracovať na plný plyn a firma si zaistí objednávky na dlhší čas dopredu, začnú naberať nových ľudí. Počet voľných miest na Slovensku zatiaľ z mesiaca na mesiac ubúda, v marci ich bolo len necelých 8 000.

Kedy sa situácia slovenskej ekonomiky začne zlepšovať?

Lars Seier Christensen, výkonný riaditeľ dánskej Saxo Bank
Prvé známky oživenia ekonomiky by sme mohli zaznamenať v druhej polovici budúceho roka. Len sa obávam, aby sa nezopakovala história z 30. rokov minulého storočia. Vtedy sa tiež po dvoch rokoch recesie začala situácia mierne zlepšovať, no nakoniec sa ukázalo, že to bola len krátka prestávka pred ešte hlbším hospodárskym úpadkom.

Ján Počiatek, minister financií
Prvé pozitívnejšie čísla by mali prísť v treťom a štvrtom kvartáli, a najmä v prvom štvrťroku budúceho roka. Oživenie by sa teda mohlo objaviť na sklonku tohto roku, keď by sa slovenská ekonomika mohla podľa našich odhadov dostať do plusových čísiel. Všetko však záleží na tom, ako sa bude dariť našim najväčším obchodným partnerom.

Eugen Jurzyca, šéf INEKO
Rozhodne to nevyzerá, že sa v priebehu niekoľkých mesiacov situácia na Slovensku obráti. Ak začne rásť ekonomika v USA, o niekoľko mesiacov by sa mohla oživiť Európa a Slovensko. K tomu však treba prirátať ďalšie mesiace, počas ktorých sa bude ďalej zhoršovať situácia v nezamestnanosti. Nezamestnanosť rastie zhruba taký istý čas, ako klesá ekonomika. Ak bude hospodársky pokles rok, približne dva roky by sa počet ľudí bez práce mohol zvyšovať.

debata chyba