Fico je optimista: Slovensko patrí medzi najlepších v únii

Premiér Robert Fico odmieta pesimistický pohľad na prognózy, ktoré hovoria o tohtoročnom prepade hospodárstva okolo 2,5 percenta. Na budúci rok budeme v prvej trojke, tvrdí.

05.05.2009 18:19
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata

Premiér je nespokojný, že médiá interpretujú pondelkovú prognózu Európskej komisie ako negatívnu. Komisia v nej predpokladá v tomto roku prepad slovenského hospodárstva o 2,6 percenta a ráta s deficitom verejných financií 4,7 percenta. V roku 2010 počíta komisia s rastom 0,7 percenta a deficitom 5,4 percenta. Nie je to koniec sveta, uviedol Fico a obvinil média, že takýto obraz vytvárajú.

Podľa Fica čísla sú vzhľadom na rozsah krízy pre slovenskú ekonomiku priaznivé. V roku 2010 by podľa prognózy komisie malo byť Slovensko v raste lídrom eurozóny a v rámci celej Európskej únie by mali byť na tom lepšie iba Švédsko a Poľsko s 0,8-percentným rastom, čiže iba tesne pred Slovenskom.

„Prestaňme vytvárať obraz, že len Slovensko má problém. Celý svet má vážny problém,“ uviedol a dodal, že väčšina krajín EÚ je na tom oveľa horšie ako Slovenská republika – majú prognózovaný vyšší pokles, vyšší deficit i celkové zadĺženie.

Podľa Fica navyše prognóza Európskej komisie zatiaľ nezahrnula vplyv PPP projektov, prostredníctvom ktorých sa bude budovať slovenská diaľničná sieť. „Bude to niekoľko desiatok miliárd slovenských korún, napumpovaných do ekonomiky,“ povedal.

Fico uviedol, že vláda dáva prednosť sociálnemu štátu pred číslami a pokladá to za úspech, že aj v ťažkých časoch Slovensko nezvyšuje dane a neplánuje napríklad rušiť trináste dôchodky (vianočný príspevok) či podporu rodín. Spomenul tiež, že vláda stále plánuje na budúci rok zaviesť novú podporu – mladomanželskú pôžičku.

„Slovenská ekonomika je na rozdiel od iných na tom veľmi dobre, hoci tie čísla sú aké sú,“ povedal minister financií Ján Počiatek. Hlavný problém Slovenska je podľa neho zahraničný dopyt a preto je oživenie v zahraničí pre krajinu kľúčové.

Minister uviedol, že deficit verejných financií štátov EÚ nie je teraz hlavnou témou a cieľom. Kríza sa prejaví práve v deficitoch. Dôležité bude, ako sa krajiny dokážu s nimi vyrovnať v čase oživenia, povedal Počiatek.

Podľa Fica je slovenský deficit pod prognózovaným priemerom šesť percent pre EÚ a 5,3 percenta pre eurozónu v tomto roku. „Sú krajiny, kde sa deficit pohybuje v astronomických číslach,“ povedal a ako príklad uviedol Írsko s prognózou deficitu viac ako 12 percent.

Požiadal médiá, aby „absolútne presne“ informovali o stanoviskách EÚ. Premiér tieto stanoviská považuje za priaznivé.

debata chyba