Fico: Ministerstvá budú musieť ešte viac šetriť

Ministerstvá budú musieť podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pre dopady svetovej hospodárskej krízy ušetriť zrejme viac peňazí, než sa doteraz predpokladalo. Premiér to v stredu vyhlásil na konferencii o smerovaní Slovenska.

01.04.2009 19:03
debata

Vláda doteraz proti kríze vyčlenila 340 miliónov eur (viac ako desať miliárd korún), peniaze mali usporiť jednotlivé ministerstvá a ďalšie inštitúcie napojené na štátny rozpočet.

„Pravdepodobne dostane minister financií pokyn: Pán minister (…), musíš urobiť desaťpercentné škrty vo všetkých ministerstvách, lebo potrebujeme 15 – 20 miliárd slovenských korún,“ vyhlásil Fico.

Minister financií Ján Počiatek však skôr počas dňa vyhlásil, že ministerstvá už ďalšie peniaze pravdepodobne neusporia, ak napríklad neznížia platy či neprepustia časť pracovníkov. Poznamenal, že k „radikálnemu“ zásahu do štátneho rozpočtu však môže prísť, ak bude vývoj „katastrofický“.

Fico v prejave zopakoval, že v období krízy sú nutné zásahy štátu. „Naším majákom (…) je to, že štát so silnejšou reguláciou prežije krízu lepšie,“ poznamenal Fico.

Vláda bude podľa neho zvažovať pre narastajúci počet nezamestnaných aj posilnenie sociálnych opatrení. „Ak príde o prácu z dôvodu krízy, musíme rozmýšľať o posilnení sociálnych systémov,“ povedal premiér. Len nedávno pritom jeho kabinet presadil rôzne programy, ktoré majú viesť k udržaniu zamestnanosti.

Potrebu silného postavenia štátu v čase krízy zdôraznil aj prezident Ivan Gašparovič, ktorý sa vo svojom príspevku nevyhol ani kritike opozičných návrhov na riešenie dopadov krízy. „Dnes sa snaží opozícia hrať s krízou svoju hru a predkladá vlastné návrhy, ktoré žiaľ nie sú reálne,“ vyhlásil Gašparovič, ktorý sa v sobotu stretne v súboji o prezidentské kreslo s opozičnou kandidátkou Ivetou Radičovou. Opozícia neúspešne presadzovala napríklad zníženie daní a odvodov.

debata chyba