Lacná elektrina od nováčikov zlákala tritisíc rodín

Takmer tritisíc domácností už prestúpilo od tradičných dodávateľov elektriny k nováčikom. Meniť začali húfne po tom, čo väčším rodinám elektrina zdražela o desať percent.

23.03.2009 05:45
debata

Dané rodiny láka alternatívny predajca, piešťanská firma Magna E. A., na ceny nižšie oproti Západoslovenskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej energetike o 16 až 25 percent. Ďalší nováčik Slovakia Energy ponúka úsporu o jedno až päť percent.

Kto chce zmeniť predajcu elektriny čo najskôr, už od 1. júla, má dnes posledný deň na to, aby sa ohlásil novému dodávateľovi. Približne štyri dni totiž trvá, kým prebehne vzájomná korešpondencia, a zmluvu musí nový predajca mať do 27. marca. Rodiny môžu meniť odberateľa raz za štvrťrok a pôvodný dodávateľ musí dostať podklady od nového tri mesiace vopred.

Magna E. A. obsluhovala donedávna okolo 400 domácností. V aktuálnej akcii, v ktorej ponúkla pre rodiny s veľkým odberom takú istú trhovú cenu, ako majú menšie domácnosti so štátom regulovanou cenou, však zlákala ďalších viac ako 600 rodín.

„Väčšina záujemcov si objednala elektrinu za garantovanú akciovú cenu rovno aj na rok 2010 a niektorí aj na rok 2011,“ opisuje konateľ Magna E. A. Martin Ondko.

Firma ťaží z toho, že aktuálne sú ceny elektriny na burzách pre krízu nízke. Tradiční dodávatelia, naopak, kupovali elektrinu na tento rok vlani, keď boli ceny podstatne vyššie. Po Magna E. A. pripravuje v súčasnosti zníženie cien aj Slovakia Energy, ktorá oslovuje rodiny cez podomových dílerov a zlákala tak doteraz už viac ako 1 500 domácností.

Tradičná trojica dodávateľov, ktorá obsluhuje stále väčšinu z vyše 1,6 milióna bytov a rodinných domov, pripravuje zlacnenie elektriny pre viac ako 100-tisíc rodín s väčším odberom až na rok 2010.

„Aktuálna vyššia cena pre veľké domácnosti je len krátkodobý jav,“ reaguje hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský. Podľa neho sú „vyhlásenia alternatívnych dodávateľov o tom, že už teraz vedia garantovať cenu elektriny pre domácnosti na rok 2010, zavádzajúce“.

Poplatky za rozvod elektriny na rok 2010 totiž regulačný úrad určí až na jeseň. Nováčikovia však predpokladajú, že poplatky hore nepôjdu a garantujú zvyšnú obchodnú zložku ceny.

debata chyba